UPDATE #NOW

I Don’t Like Mondays: Η ανατριχιαστική ιστορία της 16χρονης που δεν της άρεσαν οι Δευτέρες


Αφροδίτη Σακκά

29 Ιανουαρίου 2018

capture23579.JPG

Τότε ο ρεπόρτερ ρώτησε, "Γιατί;" και η απάντηση που έδωσε η Spencer ήταν αυτή που την έκανε διαβόητη. "Δεν μου αρέσουν οι Δευτέρες," είπε. "Αυτό ζωντανεύει τη μέρα".

"Πρέπει να κλείσω τώρα," συμπλήρωσε. "Πυροβόλησα έναν αστυνομικό, νομίζω, και θέλω να πυροβολήσω κι άλλους," Μέχρι το τέλος της επίθεσης της, η 16χρονη Brenda Spencer είχε πυροβολήσει 11 ανθρώπους. Οκτώ παιδιά και ένας αστυνομικός είχαν τραυματιστεί και δύο άντρες -ο φύλακας Michael Suchar και ο διευθυντής Burton Wragg- έχασαν τη ζωή τους σε αυτό που αργότερα θεωρήθηκε η πρώτη σύγχρονη μαζική επίθεση πυροβολισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εκείνο το πρωί, η Spencer είχε πει στον πατέρα της πως ήταν πολύ άρρωστη για να πάει σχολείο. Ο πατέρας της έφυγε από το σπίτι στις 7 το πρωί και στις 8:30 η Spencer πήρε το όπλο της, εξοπλισμένο με τηλεσκοπική όραση και άρχισε να πυροβολεί στον δρόμο. Οι στόχοι της ήταν παιδιά. Ήταν συγκεντρωμένα στο πάρκινγκ του Grover Cleveland Elementary, περιμένοντας να μπουν στο σχολείο. Ο πρώτος άνθρωπος που πυροβόλησε η Spencer, ήταν η 9χρονη Monica Selvig. Την πέτυχε στον καρπό. 

Αργότερα, οι αρχές ανακάλυψαν σιγά σιγά διάφορες ανατριχιαστικές πληροφορίες. Το όπλο που χρησιμοποίησε η 16χρονη Spencer ήταν δώρο του πατέρα της για τα Χριστούγεννα, μαζί της είχε χαρίσει και 400 σφαίρες -ένα δώρο που εκείνη δε ζήτησε ποτέ. "Ζήτησα ένα ραδιόφωνο κι εκείνος μου έφερε όπλο," δήλωσε η Spencer. Μάλιστα, την εβδομάδα πριν την επίθεση, η Spencer είπε στους συμμαθητές της πως επρόκειτο να "κάνει κάτι μεγάλο για να βγει στη τηλεόραση".

Αυτό που προέκυψε από την έρευνα ήταν ένα πορτραίτο ενός αμελούς και προβλητικού οικογενειακού περιβάλλοντος. Οι γονείς της Spencer είχαν πάρει διαζύγιο επτά χρόνια νωρίτερα και έμενε με τον πατέρα της σε ένα σπίτι γεμάτο με κουτάκια μπύρας και μπουκάλια από ουίσκι. Μάρτυρες δήλωσαν πως η Spencer μιλούσε συχνά για όπλα και πως πυροβολούσε αλουμινένια κουτάκια και πουλιά για διασκέδαση. Μέσω των ερευνών οι αστυνομικοί ανακάλυψαν πως η Brenda και ο πατέρας της κοιμόντουσαν στο ίδιο στρώμα στο πάτωμα. Η Brenda Spencer δήλωσε ένοχη στο δικαστήριο και καταδικάστηκε σε 25 χρόνια ζωής.

Το καλοκαίρι της ίδια χρονιάς, η Ιρλανδική ροκ μπάντα The Boomtown Rats κυκλοφόρησε το κομμάτι "I Don't Like Mondays," έμπνευσμένο από την επίθεση. Με στίχους όπως "Και μπορεί να μη βλέπει τους λόγους/ επειδή δεν υπάρχουν λόγοι," βρέθηκε στην κορυφή των Βρετανικών charts για τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες.

Στα χρόνια που ακολούθησαν ήρθαν στο φως πολλές και αντικρουόμενες πληροφορίες. Οι τοξικολογικές εξετάσεις των αρχών δεν έδειξαν σημάδια ουσιών ούτε στο αίμα, ούτε στα ούρα της Spencer. Ωστόσο, σε μία συνέντευξη της, το 1993, η Spencer ισχυρίστηκε πως το πρωινό της επίθεσης είχε πιει ουίσκι, είχε καπνίσει μαριχουάνα και είχε πάρει PCP -ο συνδυασμός των οποίων της είχε δημιουργήσει παραισθήσεις πως έβλεπε κομάντο έξω απ' το παράθυρο της. 

Στην ακρόαση του δικαστηρίου το 2001, η Spencer αποκάλυψε επίσης πως ο πατέρας της την κακοποιούσε σε σταθερή βάση. Οι δικηγόροι και οι κρατικοί αξιωματούχοι ήταν σκεπτικοί, πιστεύοντας πως αν αυτές οι κατηγορίες ήταν αληθινές, θα είχαν βγει στην επιφάνεια 20 χρόνια πριν. 

Στην ίδια ακρόαση, η Spencer, για πρώτη φορά, έδειξε μετανιωμένη δημοσίως για τις πράξεις της. Απολογήθηκε στα θύματα της, ενώ για πρώτη φορά δήλωσε πως "Με κάθε ανάλογη επίθεση πυροβολισμού σε σχολεία, νιώθω πως είμαι εν μέρει υπεύθυνη". "Κι αν πήραν την ιδέα απ' αυτό που έκανα;" συμπλήρωσε ενώ κατέληξε δηλώνοντας ότι δεν θυμάται τίποτε από το γεγονός. 

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα