UPDATE #NOW

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Πού, πότε και γιατί;


8 Μαρτίου 2018

alice-donovan-rouse-195456-unsplash.jpg

Photo by Vlad Tchompalov on Unsplash

Στην εποχή μας, αποτελεί αφορμή εκδηλώσεων κάθε είδους – ειρηνικές πορείες, παραστάσεις και ομιλίες.

Πώς όμως ξεκίνησε όλο αυτό;

Το 1908, 15.000 γυναίκες διαδήλωσαν στη Νέα Υόρκη με το σύνθημα «Ψωμί και Τριαντάφυλλα», για να διεκδικήσουν δικαίωμα ψήφου, μεγαλύτερους μισθούς και βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους. Προκειμένου να τονίσει την αξία της προσπάθειας αυτής και έπειτα από πιέσεις που δέχτηκε από την ακτιβίστρια Theresa Malkiel, το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής διοργάνωσε, την επόμενη χρονιά, μία ημέρα προς τιμήν τους.

www.visualhellas.gr

Το 1910, η Clara Zetkin, υπεύθυνη του «γυναικείου γραφείου» του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος είχε μία ιδέα – την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Πρότεινε να υπάρχει μία ημέρα το χρόνο που κάθε χώρα θα εξυμνεί τις γυναίκες, παλεύοντας για τα όσα τους αξίζουν.

Ένα συμβούλιο με περισσότερες από εκατό συμμετέχουσες από 17 χώρες, ήταν σύμφωνο με την πρότασή της. Έτσι, στις 29 Μαρτίου του 1911 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι εορτασμοί σε Αυστρία, Δανία, Ελβετία και Γερμανία, ενώ δύο χρόνια αργότερα καθιερώθηκε η γιορτή όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.

Ακόμα και στη Σοβιετική Ένωση, από το 1913 η Alexandra Kollontai κατάφερε να πείσει το Lenin να επισημοποιήσει τη γιορτή, κάτι που ο ΟΗΕ δεν έκανε, μέχρι το 1975.

Εν έτει 2018 βέβαια, το «ασθενές» φύλο μπορεί να ψηφίσει, εμπνέει σεβασμό στον εργασιακό χώρο και έχει ισχυρή θέση στην κοινωνία. Έχει δυναμώσει, λοιπόν, αρκετά – δε χωράει αμφιβολία. Γιατί, όμως, συνεχίζει να υπάρχει αυτή η Ημέρα;

Είναι σημαντικό να τονίσουμε την αναγκαιότητα τόσο εκείνης όσο και του φεμινισμού, στις κοινωνίες του σήμερα. Περίπου 120 εκατομμύρια κορίτσια κάτω των 20 έχουν υποστεί, παγκοσμίως, σεξουαλική παρενόχληση – ένας αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 10% του συνόλου τους. Σε πολλές περιπτώσεις, θύματα βιασμού έχουν κατηγορηθεί ότι προκάλεσαν οι ίδιες το μαρτύριό τους, ενώ περισσότερο από το 30% του γυναικείου πληθυσμού έχει δεχτεί σωματική ή ψυχολογική βία. Σε συνδυασμό με αυτό, επικρατεί ακόμα η αντίληψη ότι οι άνδρες είναι πιο ικανοί σε οικονομικά θέματα –μόνο μία στις 10 συζύγους διαχειρίζεται τα έξοδα της οικογένειάς της.

Photo by Jessica Podraza on Unsplash

Δεν μπορούμε με τίποτα να αγνοήσουμε όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα. Υπάρχει, όμως, μεγάλος δρόμος μπροστά μας. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι εδώ για να μας θυμίζει πόσοι αγώνες έχουν δοθεί αλλά και πόσα ακόμα μπορούμε να καταφέρουμε.

Gallery: Δείτε επίσης τα καθημερινά προβλήματα μίας γυναίκας, μέσα από αστεία comics

[gallery-718046]

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα