UPDATE #NOW

Γιατί το ισπανικό La Casa de Papel έχει κάνει τόσο χαμό;


Αφροδίτη Σακκά

11 Ιουνίου 2018

capture81237.JPG

Τα παραπάνω πριν μπει στη ζωή μου το La Casa de Papel ή αλλιώς Money Heist ή αλλιώς Η Τέλεια Ληστεία -η εξαιρετικά εθιστική ισπανική σειρά που παίζεται αυτή τη στιγμή στο Netflix. Πριν ξεκινήσω με όλους τους λόγους που πρέπει να το δείτε σήμερα, απόψε, τώρα, να σας πω πως δεν με κέρδισε με την πρώτη ματιά -όποιος λέει πως δεν παίρνει υπόψην του το εξώφυλλο διαλέγοντας σειρά, λέει ψέμματα. Αλλά όταν κάτι είναι #trending στο internet δεν μπορώ να το αγνοήσω. Ούτε και τη Χριστίνα απ' το marketing που πίστεψε σε αυτή τη σειρά πριν απ' όλους μας. Έτσι, έχοντας αποδεχτεί πως θα περνούσα το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, είπα να αξιοποιήσω τη νέα μου σύνδεση WIND VISION με δώρο 6 μήνες Netflix, και να του δώσω μία ευκαιρία. Απ' τις καλύτερες ευκαιρίες που έχω δώσει.

Το βασικό storyline ακολουθεί μία ομάδα ληστών με αρχηγό τον El Profesόr (δεν ξέρω αν ανέφερα ότι θέλω να μάθω Ισπανικά, ahora), mastermind και bordeline κοινωνιοπαθή, και την παρέα του από outcasts, οι οποίοι προετοιμάζουν και πραγματοποιούν μία εξαιρετικά φιλόδοξη και επικίνδυνη ληστεία: να μπουν στο Βασιλικό Νομισματοκοπείο της Ισπανίας και να τυπώσουν 2.4 δισεκατομμύρια ευρώ. Την ιστορία αφηγείται μία από τους εγκληματίες και προφανώς τα πράγματα δεν κυλούν υπέροχα, όμως, οποιαδήποτε λεπτομέρεια παραπάνω, θα ήταν ένα άδικο και αναίτιο spoiler.

Δύο σεζόν, 22 επεισόδια, 15 ώρες τηλεόρασης μετά, αυτοί είναι 10 λόγοι για να περάσετε το Σαββατοκύριακο βλέποντας το La Casa de Papel.

1. H ιστορία είναι πανέξυπνη

Μπορεί το concept να φαίνεται σχετικά κοινό αλλά η σειρά εμβαθύνει εξαιρετικά στους χαρακτήρες, στις σχέσεις και τα κίνητρά τους, αλλά και στην πολυπλοκότητα της ίδιας της ιστορίας, μέσα από ένα προσεκτικά και τέλεια φτιαγμένο σχέδιο στη θεωρία, αλλά με ελατώμματα στην πράξη.

2. Οι χαρακτήρες είναι ξεχωριστοί και εξίσου ενδιαφέροντες

Η σειρά σε κάνει να ενδιαφέρεσαι για κάθε χαρακτήρα της ιστορίας, οδηγώντας πολλές φορές σε ένα ηθικό δίλημμα -με ποιανού το μέρος είσαι; Σημείωση: Θα περάσετε τη μισή σειρά να είστε με το μέρος της αστυνομίας. Ή θα εύχεστε να νικήσουν και οι δύο πλευρές και όλοι να είναι ευτυχισμένοι.

3. Οι ρυθμοί είναι γρήγοροι

Δεν υπάρχει αυτό που λέμε "κοιλιά" στη σειρά. Ένα επεισόδιο δεν είναι ποτέ αρκετό και οι εξελίξεις συμβαίνουν η μία μετά την άλλη σε γρήγορους ρυθμούς. Πολλά σημαντικά γεγονότα διαδραματίζονται συγχρόνως, ακόμα κι αν δεν τα βλέπουμε τη δεδομένη στιγμή, ενώ κάθε επεισόδιο κρύβει μία έκπληξη.

4. Υπάρχει ισορροπία σε γυναίκες και άντρες πρωταγωνιστές

Δεν βλέπουμε συχνά σειρές ή ταινίες με έντονη δράση και ληστείες που να έχουν βασικές πρωταγωνίστριες γυναίκες. Σύμφωνα με τον Alex Pina, τον σκηνοθέτη, και την Esther Martínez Lobato, σεναριογράφο, ήταν από τους βασικούς σκοπούς της σειράς να υπάρχει το γυναικείο στοιχείο. "Προσπαθήσαμε να δώσουμε ένα πιο θυληκό όραμα. Αρχικά, για να αποφύγουμε η σειρά να είναι πολύ αρρενωπή και δεύτερον επειδή πέρυσι είδαμε μία έκρηξη από γυναικείες ιστορίες," δήλωσε η Martínez Lobato. Έτσι το δίδυμο παρουσίασε τέσσερις βασικές πρωταγωνήστριες: την Tokyo, τη Raquel, την επιθεωρήτρια της αστυνομίας, τη Nairobi, και τη Monica, μία υπάλληλο του Νομισματοκοπείου.

5. Είναι η πιο δημοφιλής ξενόγλωσση σειρά του Netflix

Τα τελευταία χρόνια, το Netflix έχει παρουσιάσει μερικές από τις καλύτερες ξενόγλωσσες ταινίες και σειρές, όπως Narcos, Dark και 3%. Ωστόσο, το La Casa de Papel είναι πλέον "η πιο δημοφιλής ξενόγλωσση σειρά στην ιστορία του Netflix".

6. Έχει πετυχημένο soundtrack

Τρέφω μία ιδιαίτερη αγάπη για τις σκηνές έντονης δράσης που συνοδεύονται από κλασσική μουσική. Το βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον και οπτικοακουστικά ευχάριστο. Η σειρά έχει συνδυάσει με μεγάλη επιτυχία το soundrack με την πλοκή -κάτι όχι ιδιαίτερα σύνηθες.

7. Ενδείκνυται για ατελείωτο binge watching

Θυμάστε τότε που όλοι ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους και έβλεπαν μανιωδώς Breaking Bad; Ε, κάτι τέτοιο πρόκειται να σας συμβεί. Εξοπλιστείτε σωστά.

8. Έχει εξαιρετική αισθητική

Εκτός από την καταπληκτική σκηνοθεσία και το σενάριο, αν η αισθητική παίζει ρόλο για εσάς, τότε μόλις σας δώθηκε ακόμη ένας λόγος να δείτε το La Casa de Papel. Η χρωματική παλέτα της σειράς είναι μία σχολαστική μελέτη στο πόσο δυναμικό και επιδραστικό είναι το κόκκινο χρώμα, και θα το βλέπετε παντού, σε κάθε επεισόδιο.

9. Οι μικρο-πλοκές

Με τόσους διαφορετικούς χαρακτήρες, η σειρά καταφέρνει να δώσει βάθος σε κάθε έναν, δίνοντάς τους αρκερό χώρο για να αλληλεπιδρούν με τους άλλους, αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες που κινούν μικρότερα ή μεγαλύτερα νήματα.

10. Τα λεφτά

Υπάρχει κάτι πιο απολαυστικό από το να βλέπεις να τυπώνονται δισεκατομμύρια 50εύρα;

Με κάθε ενεργοποίηση WIND VISION απολαμβάνουμε Netflix με τους πρώτους 6 μήνες δώρο με σύνδεση WIND Fiber και τους πρώτους 3 μήνες δώρο με σύνδεση ADSL.

* η προσφορά με δώρο έως 6μήνες Netflix ισχύει για αιτήσεις έως 31/6/18

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα