UPDATE #NOW

5 πράγματα που πρέπει να αναρωτηθούμε πριν διαβάσουμε το επόμενο βιβλίο μας


The Jennettes

15 Ιουλίου 2018

rawpixel-358745-unsplash_1.jpg

Όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο, μεταφερόμαστε σε έναν κόσμο εντελώς διαφορετικό και ξεφεύγουμε από την πραγματικότητα. Διευρύνουμε τους ορίζοντές μας, βλέπουμε μία διαφορετική άποψη για τα πράγματα και μπορούμε πολλές φορές να αντλήσουμε δύναμη για να αντιμετωπίσουμε δικά μας, προσωπικά θέματα. Πρέπει, όμως, να είμαστε υπεύθυνοι, και να μην αφιερώνουμε χρόνο σε κάτι που τελικά ίσως και να μη μας ενδιαφέρει, απλώς επειδή είναι έντυπο και θεωρούμε ότι θα μας κάνει καλύτερους από τους γύρω μας και πιο καλλιεργημένους.

Γι'αυτό λοιπόν, πριν επιλέξουμε το επόμενο βιβλίο μας, ας κάνουμε μερικές ερωτήσεις στον εαυτό μας:

1. Ποιος το έγραψε;

Από πού κατάγεται; Τι έχει σπουδάσει; Έχει κάνει έρευνα ή βασίζεται σε προσωπικές εμπειρίες; Γνωρίζοντας το συγγραφέα, μπορούμε να πάρουμε μία πρώτη ιδέα για τις απόψεις του, και να αποφασίσουμε εάν θέλουμε να ασχοληθούμε με το έργο του.

2. Μοιάζει με κάθε άλλο βιβλίο που έχει περάσει από τα χέρια μας;

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ποικιλία στην ανάγνωσή μας. Δε γίνεται, για παράδειγμα, να διαβάζουμε μόνο ιστορίες αγάπης ή αστυνομικά μυθιστορήματα. Μερικές φορές, είναι καλό να ξεφεύγουμε από τα συνηθισμένα.

3. Έχουμε προσωπική εμπειρία πάνω στο θέμα;

Ένα βιβλίο θα πρέπει να είναι ταυτόχρονα παράθυρο και καθρέφτης. Θα αφιερώνουμε τον ίδιο χρόνο τόσο σε εκείνα που μας δίνουν μία νέα άποψη για την αντιμετώπιση του κόσμου, όσο και στα υπόλοιπα, με τους ήρωες των οποίων μπορούμε να ταυτιστούμε.

4. Μπορούμε να προμηθευτούμε κι άλλα σχετικά βιβλία;

Είδικά όταν πρόκειται για αμφιλεγόμενα ζητήματα, καλό είναι να πάρουμε πληροφορίες από διαφορετικές πηγές και να δούμε τα πράγματα από διάφορες οπτικές γωνίες.

5. Έχει λάβει καλές κριτικές;

Ενώ το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε όταν θέλουμε να σχηματίσουμε μία άποψη πάνω σε οποιοδήποτε θέμα, είναι να το δοκιμάσουμε μόνοι μας, μία ματιά στις γνώμες των αναγνωστών μπορεί να μας βοηθήσει. Ίσως, μάλιστα, μας γλιτώσει από πολύτιμο χρόνο που θα είχαμε σπαταλήσει στην προσπάθεια να τελειώσουμε ένα κουραστικό βιβλίο, που δε μας ταίριαξε καθόλου.

 

Gallery: 

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα