«Ένοχες» οι γιαγιάδες για την παιδική παχυσαρκία

Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2018
jordan-rowland-715098-unsplash.jpg

Όσα παιδιά περνάνε τα μεγαλώνουν οι γιαγιάδες τους, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρα.

Σύμφωνα με βρετανική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 12.000 τρίχρονα παιδιά, ο κίνδυνος παχυσαρκίας είναι αυξημένος κατά 34% αν η γιαγιά και ο παππούς φροντίζουν το παιδί όλη μέρα. Επίσης, ο κίνδυνος να είναι τα παιδιά υπέρβαρα είναι αυξημένος κατά 15%.

Αντίθετα, σύμφωνα πάντα με τα συμπεράσματα της μελέτης, τα παιδιά που πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο ή έχουν νταντά που τα προσέχει στο σπίτι, δεν έχουν κίνδυνο να πάρουν παραπανίσια κιλά.

Η έρευνα έγινε από ερευνητές του University College του Λονδίνου (UCL), οι οποίοι έσπευσαν να επισημάνουν «ότι πολύ λίγη προσοχή έχει δοθεί μέχρι τώρα στην επίπτωση που έχει ο τρόπος φροντίδας των παιδιών στο βάρος τους, παρόλο που αυτός επηρεάζει τόσο τη διατροφή όσο και την φυσική άσκηση».

Σύμφωνα με την έρευνα, η πιθανότητα παχυσαρκίας αυξάνει στις οικογένειες ανώτερου κοινωνικού-οικονομικού επιπέδου. 

Ο κίνδυνος αύξησης του βάρους του παιδιού πέραν του φυσιολογικού αυξάνεται (αλλά λιγότερο σε σχέση με την φροντίδα από τους παππούδες και τις γιαγιάδες) ακόμα και όταν το παιδί το επιβλέπουν φίλοι και άλλοι συγγενείς, αλλά μόνο όταν αυτό συμβαίνει καθημερινά. Διαβάστρε τη συνέχεια εδώ.