UPDATE #NOW

Ας βοηθήσουμε να σταματήσει η φαλαινοθηρία


Τζουλιάννα Καρνέζη

18 Σεπτεμβρίου 2018

abigail-lynn-51622-unsplash.jpg

Η Ισλανδία και η Νορβηγία είναι οι μόνες χώρες στον κόσμο που επιτρέπουν το κυνήγι της φάλαινας. Μάλιστα φέτος το καλοκαίρι οι αρμόδιες αρχές της Ισλανδίας έδωσαν άδεια στην εταιρεία Hvalur να κυνηγήσει 238 πτεροφάλαινες.

Το συγκεκριμένο είδος φάλαινας βρίσκεται στη λίστα με τα είδη υπό εξαφάνιση και το κυνήγι της είχε απαγορευτεί. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση της Ισλανδίας το 2006 έδωσε άδεια να ξαναρχίσει και το 2007 ανακοίνωσε πως το συγκεκριμένο είδος δεν απειλείται πλέον στον Β. Ατλαντικό. Όπως σημειώνει η αμερικανική ΜΚΟ Sea Sheperd, η οποία ασχολείται με την παράνομη αλιεία φαλαινών παγκοσμίως, υπολογίζεται πως από τις 22 Ιουνίου 2018 μέχρι και σήμερα στην Ισλανδία έχουν θανατωθεί 27 φάλαινες.

Το 1986 η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας ψήφισε μια συνθήκη η οποία απαγορεύει παγκοσμίως το κυνήγι φαλαινών. Όμως οι διατάξεις της συνθήκης δεν είναι δεσμευτικές απέναντι στα κράτη που την υπογράφουν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν σοβαρές συνέπειες εφόσον δεν συμμορφωθούν. Έτσι λοιπόν παρόλο που η Ισλανδία αλλά και η Ιαπωνία είχαν υπογράψει τη συνθήκη, κατέθεσαν ενστάσεις και υποστήριξα πως θέλουν να συνεχίσουν το κυνήγι εμπορικούς λόγους. Όπως λοιπόν ήταν αναμενόμενο οι επιχειρηματίες κυνηγοί στην Ισλανδία συνεχίζουν την αλιεία φαλαινών από την οποία έχουν γίνει εκατομμυριούχοι.

Όμως πρέπει κάτι να γίνει και μάλιστα άμεσα, αφού οι τελευταίες φωτογραφίες με τους κυνηγούς να γδέρνουν μια μπλε φάλαινα, έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία. Αρκετά έχουν υποφέρει οι φάλαινες, ας βοηθήσουμε να σταματήσει η φαλαινοθηρία.