UPDATE #NOW

H βασίλισσα Ελισάβετ αποκάλυψε τη χειρότερη μέρα της ζωής της


The Jennettes

1 Οκτωβρίου 2018

20180713_zaa_ap2_625g_1.jpg

«Η πιο αποτρόπαιη μέρα της ζωής μου» ήταν ο χαρακτηρισμός της Βασίλισσας Ελισάβετ, για την επίθεση του ΙΡΑ (Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού) στο Λονδίνο το 1982. Ο Ταξίαρχος Andrew Parker Bowles, που εκείνη την ημέρα ηγούνταν του Ιππικού, μίλησε για πρώτη φορά για την αντίδραση της Βασίλισσας.

 

“Ήταν μια όμορφη, ηλιόλουστη μέρα και ξαφνικά ακούστηκε αυτή η έκρηξη που ακούει κανείς συνέχεια στη Βόρεια Ιρλανδία. Μια από τις μπάρες άνοιξε και κάποιος είπε «Ανατίναξαν τον Φύλακα». Οπότε τρέξαμε εκεί που ανέβαινε καπνός“. Η πρώτη βόμβα που εξερράγη διαπέρασε ένα στράτευμα που έφευγε από τους στρατώνες Knightsbridge, και δύο ώρες αργότερα, μια δεύτερη βόμβα εξερράγη κάτω από τη σκηνή που είχε στηθεί στο Regents Park, ενώ το σύνταγμα πεζικού «Royal Green Jackets» ψυχαγωγούσε 120 θεατές. Η βομβιστική επίθεση, οδήγησε στο θάνατο 11 στρατιωτών και επτά αλόγων.

 

Ο Bowles, του οποίου  η πρώην σύζυγος Camilla, παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Charles, ζήτησε από τη Βασίλισσα ένα μνημείο για τους στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους. Εκείνη την ημέρα, η βασίλισσα Elizabeth του είπε ότι ήταν «η πιο αποτρόπαιη μέρα της ζωής της».

 

Το 1987, ο δημιουργός της βόμβας στο Hyde Park, Gilbert 'Danny' McNamee, καταδικάστηκε σε 25ετή φυλάκιση. Το 2013, το μέλος του Ιρανδικού Δημοκρατικού Στρατού, John Downey κατηγορήθηκε για την επίθεση, αλλά δεν καταδικάστηκε ποτέ. Μέχρι και σήμερα, κανείς δεν έχει καταδικαστεί για την επίθεση στο Regent’s Park.

 

Το μνημείο που ζήτησε ο Ταξίαρχος Andrew Parker Bowles μπορεί να το δει κανείς στο Hyde Park.