UPDATE #NOW

Οι γυναίκες στην Ευρώπη σταματούν να πληρώνονται από 3 Νοέμβρη


The Jennettes

26 Οκτωβρίου 2018

rawpixel-974543-unsplash.jpg

Παρόλο που πολλές δράσεις έχουν γίνει για να εξισορροπιστεί η διαφορά μισθού ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες, είμαστε ακόμα πολύ μακριά. Στην Ευρώπη, για την ίδια θέση εργασίας, οι γυναίκες πληρώνονται κατά μέσο όρο 16% λιγότερο σε σχέση με τους άντρες. Αυτό σημαίνει ότι, για τον μισθό ενός έτους ενός άντρα, μια γυναίκα πληρώνεται μέχρι αρχές Νοεμβρίου, και δουλεύει αμισθί τους υπόλοιπους δυο μήνες.

Η Επιτροπή Ισότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρεί αυτονόητο ότι πρέπει τα δύο φύλα να αμείβονται το ίδιο για τις ίδιες δουλειές. Ωστόσο κάτι τέτοιο δε συμβαίνει. "Δεν μπορούμε να το ανεχτούμε άλλο αυτό", αναφέρουν οι Επικεφαλής για την Ισότητα και για την Εργασία. Παραλλήλως, η Επιτροπή δραστηριοποιείται για την εφαρμογή νόμων που θα κλείσουν την ψαλίδα στις διαφορές των μισθών.

Διαβάστε επίσης: Στην Ισλανδία είναι ωραίο να είσαι γυναίκα

Ακόμη, υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά όσον αφορά τις γονεϊκές άδειες. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 36% των ανδρών δεν θα πάρουν ή δεν έχουν σκεφτεί καν να πάρουν γονεϊκή άδεια, ενώ μόλις το 19% των γυναικών έδωσε την ίδια απάντηση.

"Ένας στους τρεις Ευρωπαίους δεν μπόρεσε να πάρει οικογενειακή άδεια, ενώ μόλις τέσσερις στους δέκα άντρες πήραν ή είχαν την πρόθεση να πάρουν γονεϊκή άδεια. Αυτό δεν είναι ούτε δίκαιο, ούτε βιώσιμο", επεσήμανε η επιτροπή.

Διαβάστε επίσης: Αυτές είναι οι πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου