UPDATE #NOW

Χαλαρώστε, ο κόσμος μας πάει κάθε μέρα και καλύτερα


5 Νοεμβρίου 2018

rae-tian-502320-unsplash1.jpg

Ξεφυλλίζοντας κάποιος μια οποιαδήποτε εφημερίδα αυτές τις ημέρες ή, περιδιαβάζοντας στα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, μάλλον θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο κόσμος μαστίζεται από πλήθος δεινών – από πολέμους και τρομοκρατικές επιθέσεις, εγκληματικότητα, επιδημίες και περιβαλλοντικές καταστροφές – ενώ επίκειται και η κατάρρευση του καπιταλισμού, των αγορών και της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Στις ΗΠΑ, πολιτικοί τόσο της Δεξιάς, όπως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όσο και της Αριστεράς, όπως ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, προειδοποιούν ότι η χώρα τους, αλλά και όλος ο πλανήτης, οδεύουν προς την καταστροφή. Το συμπέρασμα, οπότε, είναι ότι κυριαρχεί στον κόσμο μια γενικευμένη απαισιοδοξία.

Είμαστε, όμως, σίγουροι, ότι οι σύγχρονες Κασσάνδρες έχουν δίκιο; Πάντως ο Στίβεν Ρέιντλετ, οικονομολόγος με ειδίκευση στην παγκόσμια ανάπτυξη από το πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν της Ουάσινγκτον εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικός. Σε κείμενό του στο Foreign Affairs αναγνωρίζει πως ο κόσμος καλείται να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις. Ταυτόχρονα, ωστόσο, είναι αναντίρρητο -λέει- πως η ζωή για τους περισσότερους ανθρώπους ανά την υφήλιο έχει βελτιωθεί και συνεχίζει να βελτιώνεται σημαντικά και, μάλιστα,με κάθε δυνατό τρόπο.

Τα θύματα πολέμων και λοιπών ενόπλων συρράξεων μειώνονται διαρκώς, αγγίζοντας ιστορικά χαμηλά ποσοστά και οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, όντας πιο υγιείς και καλύτερα μορφωμένοι από ποτέ άλλοτε. Τα εισοδήματα της πλειονότητας των νοικοκυριών είναι υψηλότερα από κάθε άλλη περίοδο στην ιστορία. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εικοσαετίας ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ξεπέρασαν την απόλυτη φτώχεια και παρότι σε πολλές χώρες της Δύσης εντείνονται οι εισοδηματικές ανισότητες, ανά τη υφήλιο έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα προς το κλείσιμο της ψαλίδας. Σημαντικά έχει μειωθεί και ο αριθμός των ανθρώπων που λιμοκτονούν ενώ ο κόσμος παράγει σήμερα περισσότερη τροφή από όση χρειάζεται. Και όλα αυτά δεν αφορούν μόνον τις χώρες της Δύσης ή την Κίνα και την Ινδία αλλά και τη Βραζιλία, τη Χιλή, την Κόστα Ρίκα, την Γκάνα, την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τη Μοζαμβίκη, το Περού και δεκάδες άλλα κράτη.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Protagon