UPDATE #NOW

Doing Money: H νέα ταινία του BBC για το trafficking που πρέπει να δούμε όλοι


The Jennettes

6 Νοεμβρίου 2018

untitled3.png

Ίσως το θέμα του trafficking δεν είναι ο,τι πιο δελεαστικό μπορεί να επιλέξει κανείς για ταινία. Ακριβώς για αυτό όμως είναι ένα θέμα που χρειάζεται την προσοχή μας.

Η νέα ταινία του BBC, με τίτλο "Doing Money", βασίζεται στην πραγματική ιστορία της απαγωγής μιας νεαρής κοπέλας μέσα από τους δρόμους του Λονδίνου. Η Αna, μαθήστρια από τη Ρουμανία, απήχθη μέρα μεσημέρι και αναγκάστηκε σε καθεστώς σεξουαλικής δουλείας σε διάφορες πόλεις της Ιρλανδίας. Η Αna μίλησε τον Αύγουστο για την απαγωγή και τους πολλαπλούς βιασμούς που υπέστη για εννιά μήνες πριν καταφέρει να αποδράσει. Τόσο η ίδια όσο και οι αστυνομικοί που συνεργάστηκαν για τη σύλληψη των προαγωγών, συνεργάστηκαν για την παραγωγή της ταινίας. Φυσικά, όλα τα ονόματα έχουν αλλαχθεί.

Πρόκειται για μια κίνηση που έχει ως σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση, καθώς είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε, αλλά πάντα θεωρούμε ότι είναι πολύ μακρινό, ότι συμβαίνει κάπου αλλού. Η πρωταγωνίστρια της ταινίας δήλωσε ότι η μεγαλύτερη δυσκολία της ήταν ότι πρόκειται για αληθινή ιστορία. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι περίπου 20.000 γυναίκες, μεταξύ των οποίων και 1.000 κορίτσια ηλικίας 13 – 15 ετών, είναι θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Συνολικά, η παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων αποτελεί σήμερα το τρίτο μεγαλύτερο οργανωμένο έγκλημα, μετά την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και την εμπορία όπλων. Υπολογίζεται ότι αποφέρει περίπου 25.7 δις ευρώ κάθε χρόνο, από τα οποία τα 22.6 δις προέρχονται από τη σεξουαλική εκμετάλλευση. 

Στην Ελλάδα, η 24ωρη γραμμή καταγγελιών για κάποια πιθανή περίπτωση εμπορίας ανθρώπων είναι το 1109

Διαβάστε επίσης: Πώς μία μητέρα έμαθε μέσω Twitter ότι η κόρη της έπεσε θύμα trafficking