UPDATE #NOW

5 βιβλία για τη γυναικεία δύναμη που αξίζει να διαβάσουμε


Χριστίνα Γουδρούπη

2 Ιανουαρίου 2019

katherine-hanlon-417921-unsplash_1.jpg

Η λέξη "γυναίκα" είναι μια από αυτές που μπορεί να περικλείουν έντονες κι αντιφατικές σημασίες. Γυναίκα μπορεί να σημαίνει ευαισθησία κι υπομονή, αλλά μπορεί επίσης να σημαίνει και δύναμη ή επιμονή. Αυτά είναι μερικά βιβλία που αγγίζουν γυναικεία ζητήματα, προσεγγίζοντας τα μέσα από τη σκοπιά της δύναμης που κρύβει η κάθε γυναίκα.

Το λουλούδι της ερήμου

Waris Dirie και Cathleen Miller

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dear @liyakebede, thank you for the great posting! You are a great actress and a fantastic supermodel!  LOVE Waris #desertflower #model #blackhistorymonth

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Waris Dirie (@waris.dirie) στις

Η Waris Dirie, γόνος μιας παραδοσιακής σομαλικής οικογένειας νομάδων, που πίστευαν σε αρχαϊκά έθιμα όπως ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων και ο γάμος ανάμεσα σε κοριτσάκια προεφηβικής ηλικίας και σε ηλικιωμένους άντρες, το έσκασε από την καταπιεστική ζωή της στην αφρικανική έρημο, σε ηλικία δεκατριών χρόνων, αγράμματη και πάμπτωχη. Σήμερα ζει στη Νέα Υόρκη και εργάζεται ως top model, αλλά και ως πρέσβειρα των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το βιβλίο αυτό αφηγείται την προσωπική της Οδύσσεια. Έντεκα χρόνια μετά την έκδοσή του στα αγγλικά, το 1998, το βιβλίο αποτέλεσε τη βάση για την ομότιτλη ταινία.

Φρίντα Κάλο, Viva la vida! 

Cacucci Pino

Σε μια αφήγηση μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, ο Πίνο Κακούτσι ανασυνθέτει την ιστορία μιας μυθικής ανθρώπινης ύπαρξης, μιας σπουδαίας ζωγράφου, της οποίας το έργο εξακολουθεί να συγκλονίζει. Λίγες μέρες πριν από το θάνατό της, μέσα στην οδύνη, τη μοναξιά, τις στιγμές απελπισίας, ξαναζεί όλα όσα μπόρεσε να ξεπεράσει με τη δύναμη της θέλησής της. Διηγείται τη θυελλώδη σχέση της με τον Diego Rivera, τον άντρα της ζωής της, και εξηγεί το πάθος της για "το δικό της" Μεξικό. Μιλά για τα πολιτικά ιδανικά της, για τη φιλία της με τον Τρότσκι και για τους αναρίθμητους άλλους δεσμούς της.

Αγώνες πείνας

Suzanne Collins

H τριλογία βιβλίων επιστημονικής φαντασίας, η οποία έχει γίνει και ταινία, αφηγείται την ιστορία της Katniss Everdeen, μιας ηρωίδας με αξιοσημείωτο θάρρος και δύναμη θέλησης. Η αναγνωρισμένη Suzanne Collins μας προσφέρει ισάξια μέρη αγωνίας και φιλοσοφίας, περιπέτειας και ρομαντισμού, σε αυτό το συγκινητικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται σε ένα μέλλον το οποίο έχει ανησυχητικές ομοιότητες με το παρόν μας.

Το κορίτσι με το τατουάζ

Stieg Larsson

H τριλογία του συγγραφέα και δημοσιογράφου Stieg Larsson, της οποίας το πρώτο μέρος έχει μεταφερθεί ήδη δύο φορές στη μεγάλη οθόνη, είναι ολόκληρη ένα μανιφέστο για τη γυναικεία δύναμη και την αντρική κατάχρηση εξουσίας. Ο πρωτότυπος τίτλος του βιβλίου στα σουηδικά μεταφράζεται ως "Οι άντρες που μισούσαν τις γυναίκες", και η πρωταγωνίστρια είναι μια ιδιοφυής χάκερ με εσωτειρκή δύναμη. Σκεφτείτε κάτι σαν τον Mr Robot, αλλά στο πιο γυναικείο του.

Υπηρέτριες - Ένα όνειρο, δύο χρώματα

Kathryn Stokett

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#thehelp ?

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @ sonjica94 στις

Eδώ έχουμε τρεις δυναμικές ηρωίδες σε μια ιστορία. Και οι τρεις έχουν κουραστεί από το ρατσισμό και την άδικη μεταχείριση. Σε μια κίνηση απελπισίας, οι γυναίκες αποφασίζουν να πουν στον κόσμο την αλήθεια για την κακοποίηση και τον εξευτελισμό που υφίσταντο οι μαύρες υπηρέτριες στα νοικοκυριά.

Δείτε ακόμη: Οι διάσημοι διαβάζουν τα βιβλία τους