UPDATE #NOW

Αυτές είναι οι 100 καλύτερες κωμωδίες όλων των εποχών


2 Ιανουαρίου 2019

some-like-it-hot-bfi-00m-e8m1-604x270.jpg

Το BBC κάλεσε 253 κριτικούς απ’ όλο τον κόσμο να δημιουργήσουν τη σχετική λίστα. Αυτή, περιλαμβάνει μια πολυσυλλεκτική επιλογή από τις σημαντικότερες και πιο διασκεδαστικές ταινίες στην ιστορία της Εβδομης Τέχης. Συμφωνείτε με την κατάταξη; 

Τζέρι Λιούις ή Πίτερ Σέλερς; Τσάρλι Τσάπλιν ή Μπάστερ Κίτον; Γούντι Αλεν ή Ζακ Τατί; Αδερφοί Μαρξ ή Monty Python; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα… αστεία -κυριολεκτικά- διλήμματα που έθεσε η μεγάλη ψηφοφορία που διοργάνωσε το βρετανικό κανάλι του BBC, προκειμένου να αναδείξει τις εκατό καλύτερες κινηματογραφικές κωμωδίες όλων των εποχών. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 253 κριτικοί κινηματογράφου από όλο τον κόσμο – πιο συγκεκριμένα, από 52 χώρες.

Πάντως, η γλώσσα της κωμωδίας δεν είναι διεθνής: ένα αστείο στα Αγγλικά μπορεί ανά πάσα στιγμή να χαθεί στη μετάφραση. Αφήστε που αν η λίστα διαμορφωνόταν μόνο από αγγλόφωνους κριτικούς, το «Μερικοί το προτιμούν καυτό» του σπουδαίου Μπίλι Γουάιλντερ δεν θα ανέβαινε ποτέ στην πρώτη θέση. Αντιθέτως, ήταν χάρη στις ψήφους των κριτικών από την Ευρώπη, την Ανατολική Ασία και τη Λατινική Αμερική που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο. Ο κριτικός του BBC, Νίκολας Μπάρμπερ, μάλιστα, κλήθηκε να ερμηνεύσει γιατί αυτή η κωμωδία – με δύο άντρες που ντύνονται γυναίκες για να τη βγάλουν καθαρή – είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ: «Ονόματα, φύλα, κοινωνικές συμπεριφορές, όλα αλλάζουν. Αυτός είναι ο αμερικανικός τρόπος.

Ο Τόνι Κέρτις στα απομνημονεύματά του έγραφε ότι ο Γουάιλντερ έδωσε στην ταινία τον τίτλο ακριβώς επειδή ήθελε να περάσει αυτό το μήνυμα. Οι άνθρωποι, έλεγε, μπορούσαν να είναι τόσο ρευστοί όσο και τα ποπ τραγούδια της δεκαετίας του 1920, που μπορούσαν να αποδοθούν με διαφορετικά στυλ – με ‘γλυκό’ ή ‘θερμό’ τρόπο. Ετσι λοιπόν κι ένα άτομο μπορούσε να έχει πάνω από μία ιδιότητες, ανάλογα με τον χρόνο ή τον τόπο. Μπορούσε να είναι γλυκό ή θερμό». 

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

Δείτε ακόμη:

Ιάπωνας καλλιτέχνης δημιουργεί υπέροχα αντικείμενα από παλιές συσκευασίες