UPDATE #NOW

10 ρομαντικές ταινίες για να κλάψουμε (ξανά και ξανά)


Χριστίνα Γουδρούπη

3 Ιανουαρίου 2019

mv5bzgy3mzningetmtcwns00mdy0lthinzutmwjizjy0ngu5mdhlxkeyxkfqcgdeqxvyntqxmtixmtk._v1_.jpg

Υπάρχουν μερικές ρομαντικές ταινίες που οφείλουν να έχουν δει όσοι αγαπούν τις ρομαντικές ταινίες. Επίσης, υπάρχουν μερικές ρομαντικές ταινίες που οφείλουν να έχουν δει και οσοι ΔΕΝ αγαπούν τις ρομαντικές ταινίες.

Η παρακάτω λίστα περιέχει μερικές από τις σημαντικότερες ρομαντικές ταινίες όλων των εποχών. Δείτε τις.

Δεν ξέρουμε αν γίναμε σαφείς. Δείτε τις.

1. Casablanca - 1943

Η πρώτη διδάξασα. Η ρομαντική ταινία που έχει ορίσει τις ρομαντικές ταινίες. Κυκλοφόρησε το 1943 και έχει ακριβώς όλα όσα χρειάζεται για να κλαίμε μέχρι μεθαύριο. Προτείνουμε να μην πεθάνετε αν δεν ξέρετε τι σημαίνει "Θα έχουμε πάντα το Παρίσι".

2. Το μαγαζί της γωνίας (The shop around the corner) - 1940

Το διαμαντάκι αυτό έχει βασιστεί στο έργο «Parfumerie», του θεατρικού συγγραφέα Miklós László. Η μεταγενέστερη διασκευή της είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές κομεντί των '90s, αλλά δε θα πούμε τίποτα άλλο, για να αποφύγουμε τα spoilers.

3. Ιστορία Αγάπης (Love Story) - 1970

Η ταινία φαινόμενο της δεκαετίας του ’70 αποτέλεσε σημείο αναφοράς και αφηγείται το μοιραίο ειδύλλιο ενός γόνου πλούσιας οικογένειας με μια κοπέλα ταπεινής καταγωγής. Η φράση «Αγάπη σημαίνει να μη χρειαστεί ποτέ να ζητήσεις συγγνώμη» έχει μείνει στην ιστορία.

4. Τρελές Ιστορίες Ερωτα και Φαντασίας (The Princess Bride) - 1987

To καλόκαρδο παραμύθι δεν έχει αγαπηθεί τυχαία τόσο πολύ. Ο έρωτας του αγροτόπαιδου με την Buttercup είναι θεότρελος κι ανίκητος, ακριβώς όσο χρειάζεται για να μιλήσει σε ό,τι παιδικό έχει μείνει στις ψυχούλες μας. Αν μια μέρα πάνε όλα λάθος, δείτε αυτήν την ταινία.

5. Όταν ο Χάρι Γνώρισε τη Σάλι (When Harry Met Sally) - 1989

Δε χρειάζεται να πούμε πολλά για αυτήν την υπέροχη ταινία. Έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στη σχέση του σκηνοθέτη Rob Reiner με την ευφυέστατη σεναριογράφο Nora Ephron. Τα έχουμε ξαναπεί κι εδώ, αλλά είναι μια κλασική ταινία στην οποία λέγονται πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για τις σχέσεις, τις φιλίες, και τον έρωτα.

6. Πριν το ξημερωμα | Πριν το Ηλιοβασίλεμα | Πριν τα Μεσάνυχτα (Before Sunrise | Before Sunset | Before Midnight) - 1995 | 2004 | 2013

Εντελώς κι απολύτως αντικειμενικά, οι ταινίες της τριλογίας "Before" είναι αριστουργήματα. Είναι γυρισμένες ανά 10 χρόνια, και περιλαμβάνουν τους ίδιους ανθρώπους που επανεξετάζουν τη σχέση τους σε διάφορα σημεία της. Όλα ξεκινάνε όταν ένας άγνωστος σε ένα τρένο, πείθει την πρωταγωνίστρια Céline να του δώσει μια ευκαιρία να αποδείξει ότι δεν είναι ο άντρας της ζωής της. Δεν κλαίμε εμείς, εσείς κλαίτε.

7. Τιτανικός (Titanic) - 1997

Δε θα γράψουμε τίποτα. Όσοι ξέρετε, ξέρετε. Κι όσοι δεν ξέρετε, να μάθετε. Ασχέτως του ρομαντισμού που έχει ή δεν έχει η συγκεκριμένη ιστορία (Τελικά υπήρχε χώρος για τον Jack στην πόρτα;), πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες και καλογυρισμένες ταινίες - γενικώς.

8. Το Ημερολόγιο (Τhe Notebook) - 2004

Δεν ξέρουμε αν πρόκειται ακριβώς για ιστορία αγάπης ή για το πιο εμμονικό κι άρρωστο ειδύλλιο της κινηματογραφικής ιστορίας - ο έρωτας των πρωταγωνιστών μοιάζει να κάνει κυρίως κακό στους εαυτούς τους και τους γύρω τους και να μην μπορούν να κάνουν τίποτα για αυτό. Παρόλα αυτά, είναι μια από τις κλασσιότερες ρομαντικές ταινίες και σίγουρα αξίζει να την έχει δει κανείς, έστω για να τσακώνεται για αυτήν μετά.

9. Το μπλε είναι το πιο ζεστό χρώμα (Blue Is the Warmest Colour) - 2013

Αυτή η ξεχωριστή ερωτική ταινία μυθοπλασίας κέρδισε κοινό και κριτικούς με την ευαίσθητη ματιά της. Εκτός από τις ερωτικές σκηνές που την έκαναν γνωστή αρχικά, η συγκεκριμένη ταινία είναι πολύ ανθρώπινη και προσεγγίζει την αναζήτηση της ερωτικής ταυτότητας με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο.

10. Αγάπα με αν τολμάς (Jeux D'Enfants) - 2003

Εάν πιστεύετε στην ακρότητα του έρωτα, στο ότι υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορεί να βγάλει στους ανθρώπους τα καλύτερα και τα χειρότερα πράγματα, τότε αυτή είναι η ταινία σας. Ο έρωτας της Sophie και του Julien είναι αποσιωπημένος, άρρωστος και τους ωθεί στα άκρα, διαχρονικά. Αν στο μυαλό σας η σύνεση και ο έρωτας είναι δύο πράγματα που δεν βρίσκονται ούτε τυχαία στο δρόμο, αν οι ιστορίες αγάπης με γέρους που κρατιούνται χεράκι χεράκι δεν είναι το στιλ σας, τότε απολαύστε τη βαναυσότητα αυτού του ειδυλλίου. Ίσως σας ταιριάξει πιο πολύ. 

Δείτε επίσης: Ποια ατάκα από ταινία σημάδεψε τη χρονιά που γεννηθήκατε