Είτε έτυχε στη ζωή μας είτε το επιλέξαμε συνειδητά , υπάρχει η περίπτωση το κατοικίδιό μας να εμφανίσει ή να έχει κληρονομήσει κάποια αναπηρία. Αναφέρομαι σε αναπηρία που έχει να κάνει όχι μόνο με τα άκρα του κατοικίδιου μας αλλά και με την όραση ή με την ακοή. Πώς μπορείτε -πρακτικά λοιπόν- να ζείτε αρμονικά αλλά και οργανωμένα με μία τέτοια περίπτωση?
Ζωάκι με πρόβλημα στα άκρα.
Πρόκειται για περιπτώσεις παράλυσης, ατυχήματος , σοβαρής μη αναστρέψιμης κάκωσης ή ακόμη και απώλειας κάποιου ποδιού.
Τί να κάνετε:
- Επιβραβεύετε πάντα την κίνηση που καταφέρνει να κάνει το κατοικίδιό σας υιοθετώντας μία γλυκιά χροιά και μία νόστιμη λιχουδιά. Θέλετε να το βοηθήσετε να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή του ώστε να κινηθεί και να γυμνάσει το υπόλοιπο σώμα του.
- Ακολουθήστε το ρυθμό του και τις αντοχές του. Μην το «παρατραβάτε» με την κίνηση και μην έχετε υψηλές απαιτήσεις που δε συναντώνται. Δώστε του χώρο και χρόνο ώστε μόνο του να ανακτήσει τη δύναμή του και να κινηθεί όπως του είναι βολικό, ασφαλές και ανεκτό.
- Χρησιμοποιήστε –αν χρειάζεται- ειδικό καροτσάκι για τα πίσω ή τα μπροστινά μέλη ώστε να βοηθήσετε την κίνηση.
Διαβάστε εδώ: #petsandthecity: 6 τρόποι να προστατέψετε τα κατοικίδιά σας από το κρύο
- Σκεφτείτε σοβαρά την υδροθεραπεία για την ενδυνάμωση του υπόλοιπου σώματος –πέραν των παράλυτων μελών-. Το νερό δεν καταπονά τους μύες όπως το έδαφος και το κολύμπι αποτελεί εξαιρετική άσκηση για όλο το σώμα. Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα της φυσιοθεραπείας.
- Φροντίστε τα παράλυτα μέρη του σώματος να είναι καθαρά. Κάντε τακτικά μασάζ ακόμη και αν δεν το νιώθει το κατοικίδιό σας ώστε να κρατάτε σωστά τα μέρη που αιματώνονται του σώματος.
Ζωάκι με πρόβλημα όρασης.
Πρόκειται για περιπτώσεις όπου το κατοικίδιό μας έχει γεννηθεί με πρόβλημα όρασης , έχει χάσει την όρασή του από κάποια ασθένεια/μόλυνση, ή ακόμη έχει χάσει την όρασή του από το γήρας.
Τί να κάνετε:
- Εκπαιδεύστε το μικρό σας φίλο με ήχους ,μυρωδιές και χάδι. Εφόσον δεν υφίσταται το οπτικό ερέθισμα στηρίξτε την εκπαίδευσή του σε οσφρητικά και ακουστικά ερεθίσματα ώστε να δημιουργήσετε μία καθημερινή ρουτίνα και να εξασκήσετε τις υπόλοιπες αισθήσεις του πέραν της όρασης.
- Καθοδηγήστε το πάντα με κοντό λουρί –ώστε να βρίσκεται πιο κοντά σας- προκειμένου να προσανατολίζεται σωστά και με ασφάλεια τόσο στο σπίτι όσο και έξω στον περίπατό σας.
- Κάνετε το σπίτι σας πιο φιλικό. Τοποθετήστε μαλακό αφρολέξ σε επικίνδυνες γωνίες και βάλτε εμπόδια μπροστά σε σκάλες ώστε να μην υπάρξει κάποιο ατύχημα. Επίσης αποφύγετε να βάζετε σε χαμηλά επίπεδα διακοσμητικά που μπορεί πέφτοντας να το τραυματίσουν ή να το τρομάξουν.
- Θυμηθείτε ότι δεν μπορεί να σας δει, γι’αυτό είναι βασικό να του μιλάτε αρκετά ώστε να ακολουθεί τη φωνή σας και να ξέρει περίπου που είστε μέσα στο χώρο.
Διαβάστε εδώ: Για να τα πάτε καλά: Tί δεν πρέπει να κάνεις ποτέ στη γάτα σου
Ζωάκι με πρόβλημα ακοής.
Επίσης μία απαιτητική περίπτωση αναπηρίας αλλά με σωστή οργάνωση δεν έχετε να ανησυχείτε για τίποτα.
Τί να κάνετε:
- Μην το αφήνετε ελεύθερο , σε χώρους που δεν μπορείτε να ελέγξετε και φυσικά ποτέ ελεύθερο έξω , καθώς δεν έχει τη δυνατότητα να ακόυσει κάτι που πλησιάζει –όχι μόνο αυτοκίνητο αλλά και άνθρωπο.
- Εξασκήστε το με εκπαίδευση που να στηρίζετε σε κινήσεις των χεριών σας αλλά φυσικά και σε οσφρητικά και οπτικά ερεθίσματα.
- Τοποθετήστε οπωσδήποτε ένα κουδουνάκι στο λουρί του ώστε να μπορείτε να ακούτε που βρίσκεται ανά πάσα στιγμή καθώς δεν μπορείτε να το κάνετε να έρθει με ένα παράγγελμα.
- Προσέξτε τις κινήσεις σας και αποφύγετε να κάνετε απότομες κινήσεις που μπορεί να το τρομάξουν , ειδικά όταν κοιμάται.
Σε καθεμία από τις παραπάνω περιπτώσεις θυμηθείτε επίσης να ακολουθείτε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διαβίωσης με το κατοικίδιό σας. Η συγκεκριμένη ρουτίνα είναι θησαυρός για τα ζωάκια μας –ιδίως για εκείνα με αναπηρίες.
Επίσης φορέστε του ειδική ταυτότητα που να αναφέρει την αναπηρία του ώστε- σε περίπτωση που χαθούν- να είναι ενήμερος όποιος το βρει.
Και τέλος , δώστε τους όσο περισσότερη αγάπη και υπομονή μπορείτε! Το αξίζουν.
Κάθε εβδομάδα απαντώ και σε μία νέα απορία: Στείλτε και μου τις δικές σας απορίες στο [email protected] σχετικά με τη φροντίδα του κατοικιδίου σας και θα χαρώ πολύ να σας απαντήσω σε επόμενο άρθρο μου.
Από τη Γαρυφάλου Αντωνία
Pet Care & Nutrition Consultant