UPDATE #NOW

Πώς αποφάσισα ότι δε χρειάζεται να αγοράσω αυτοκίνητο


Χριστίνα Γουδρούπη

17 Ιανουαρίου 2019

kevin-erdvig-1143355-unsplash.jpg

Η αλήθεια είναι πως το να βγάλω δίπλωμα οδήγησης μου πήρε περισσότερο χρόνο από όσο είχα υπολογίσει. Χρειάστηκε να περάσουν μερικά χρόνια από την ενηλικίωσή μου, και να κινητοποιηθούν τα αγαπημένα μου πρόσωπα ώστε να με πείσουν. Όχι πως δεν ήθελα. Απλώς από τη μια πάντα κάτι άλλο έπαιρνε προτεραιότητα, κι από την άλλη υπήρχε το θέμα του αυτοκινήτου.

Άντε κι εγώ έχω και την πρόθεση και την ικανότητα να γίνω η καλύτερη οδηγός της Αττικής. Πώς θα το εξασκήσω και πώς θα μετακινούμαι τελικά; Το οικογενειακό αυτοκίνητο -αν δεν έχει βγάλει κάποιο καινούριο πρόβλημα αυτήν την εβδομάδα- χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Είπαμε, να βγάλω δίπλωμα για να ανεξαρτητοποιηθώ, όχι για να δεσμευτώ χειρότερα στα service και τα οικογενειακά χρονοδιαγράμματα.

Η προφανής σκέψη ήταν ότι έπρεπε να αγοράσω ένα αυτοκίνητο. Άρχισα να ψάχνω ανάμεσα σε διάφορα μοντέλα, συγκρίνοντας τιμές, επιδόσεις, κατανάλωση, αισθητική και εξοπλισμό. Σύντομα όμως συνειδητοποίησα ότι θα έπρεπε να υπολογίσω και τα κόστη απόκτησης, τα service, τις ζημίες, τις ασφάλειες και τα τέλη κυκλοφορίας. Και όλα αυτά για να αποκτήσω ένα αυτοκίνητο το οποίο σιγά σιγά θα αρχίσει να χάνει την αξία του και θα πρέπει μετά από χρόνια να το πουλήσω και να πάρω άλλο. Και δώστου πάλι από την αρχή.

Αυτή η σκέψη, που σε πολλούς ίσως φαίνεται απλή και αυτονόητη, εμένα με άγχωσε πολύ. Ένα αυτοκίνητο χρειάζεται μεγάλα ποσά κι αρκετή ενέργεια και προσοχή για τη συντήρησή του, ενώ υπάρχει πάντα και η πιθανότητα να τύχει κάτι έκτακτο το οποίο θα προσθέσει και κόστος και ταλαιπωρία. Στην αρχή, οι πιθανές βλάβες ενός αυτοκινήτου μου φάνηκαν μακρινό πρόβλημα, όμως όταν άρχισα να σκέφτομαι τις ιστορίες και τα έκτακτα περιστατικά που μου έχουν περιγράψει φίλοι και γνωστοί με τα οχήματά τους τον τελευταίο καιρό, το ξανασκέφτηκα.

Είχα αρχίσει πλέον να απελπίζομαι και να εγκαταλείπω σταδιακά την ιδέα του αυτοκινήτου. Εκείνη τη στιγμή η λύση βρέθηκε μπροστά μου σχεδόν μαγικά, μέσα από το μεγάλο και σοφό διαδίκτυο. Έχοντας πλέον ψάξει τα πάντα για τα αυτοκίνητα, εμφανίστηκε μπροστά μου η ιστοσελίδα My Avis. Η ιδέα του leasing, δηλαδή του μηνιαίου μισθώματος για προκαθορισμένο χρονικό διάστημα μπήκε σαν μικρόβιο στο μυαλό μου και όσο περισσότερο το σκεφτόμουν, τόσο περισσότερο με ενθουσίαζε. Άρχισα να εξετάζω τις προσφορές, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, και τότε το συνειδητοποίησα: Αν ακολουθούσα αυτήν τη λύση, θα μπορούσα να έχω ένα ολοκαίνουριο αυτοκίνητο, με τα χαρακτηριστικά και τον εξοπλισμό που θα διάλεγα εγώ. Το leasing θα με απάλλασσε από χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες, δαπάνες χρήσης, τέλη κυκλοφορίας, μικτή ασφάλεια, συντήρηση και αλλαγή ελαστικών και όλα τα υπόλοιπα βαρετά πράγματα που συνοδεύουν την αγορά αυτοκινήτου. Θα αναλάμβανα μόνο τα καύσιμα, και την οδήγηση! Ασφάλεια θα είχα, την ησυχία μου θα είχα, και θα γλίτωνα και τη γραφειοκρατία.

Η απόφαση πάρθηκε και έπρεπε μόνο να βρω την κατάλληλη προσφορά. Αυτό δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, αφού στην ιστοσελίδα My Avis βρήκα τον τρόπο να διαμορφώσω την προσφορά με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητές μου. Κι αν μετά από δύο χρόνια ας πουμε, αυτές αλλάξουν, θα μπορώ να αλλάξω κι εγώ αυτοκίνητο, χωρίς να χρειαστεί να μπω σε διαδικασία μεταπώλησης. Η Αvis είναι μια εταιρεία την οποία εμπιστεύομαι, καθώς πολλοί στον κύκλο μου την προτιμούν διαχρονικά, οπότε δεν υπήρχε τίποτα άλλο να σκεφτώ.

Πλέον, οδηγώ ένα πανέμορφο και καινούριο αυτοκίνητο, το οποίο έχει ακριβώς όσα χρειάζομαι. Ταυτόχρονα μπορώ να υπολογίζω το κόστος του χωρίς να φοβάμαι τα έκτακτα έξοδα. Ιδανικό, αν με ρωτάτε. Τώρα μένει να πείσω τα μέλη της οικογένειάς μου να αφήσουν το υπέργηρο αυτοκινητάκι μας και να μισθώσουν ένα αυτοκίνητο με την Avis Leasing. Με τόσες προσφορές σε όλες τις κατηγορίες αυτοκινήτου, δε νομίζω ότι θα είναι δύσκολο. Εξάλλου στην ιστοσελίδα της Avis οι προσφορές ανανεώνονται τακτικά οπότε αργά ή γρήγορα θα βρουν κι εκείνοι αυτό που τους ταιριάζει, όπως έκανα κι εγώ.