UPDATE #NOW

Αυτές είναι οι καλύτερες και οι χειρότερες χώρες για να ζει μια γυναίκα


The Jennettes

8 Φεβρουαρίου 2019

sam-manns-379040-unsplash1.jpg

Λέγεται αρκετά συχνά ότι οι γυναίκες δεν έχουν λόγο να διαμαρτύρονται για τα δικαιώματά τους. Ίσως είναι αλήθεια, αν κάποια γυναίκα γεννηθεί στην Ισλανδία, αλλά δεν είναι καθόλου αλήθεια για δεκάδες άλλες χώρες, στις οποίες η ισότητα είναι ακόμα ένα πολύ μακρινό όραμα.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ερευνήθηκαν οι δυσαναλογίες που υπάρχουν σε διάφορες χώρες για τα δύο φύλα. Οι τομείς που ερευνήθηκαν ήταν η οικονομική συμμετοχή, η πολιτική εκπροσώπηση, οι ευκαιρίες εκπαίδευσης, η υγεία και η επιβίωση. Όσον αφορά την Ελλάδα, δε βρίσκεται ούτε στις πρώτες 50 από τις 149 χώρες που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα.

Σύμφωνα με αυτά τα κριτήρια, στην "κούρσα" της ισότητας πρωτοστατούν οι Σκανδιναβικές χώρες, με τις 4 πρώτες θέσεις να καταλαμβάνονται από την Ισλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Στην κορυφή της λίστας με τις χειρότερες χώρες στις οποίες μπορεί να γενηθεί μια γυναίκα, είναι η Υεμένη, το Πακιστάν, το Ιράκ και η Συρία.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 78η θέση, δηλαδή λίγο πάνω από την Ινδονησία, τη Μυανμάρ, το Ελ Σαλβαδόρ και την Κύπρο, και λίγο κάτω από τη Σιγκαπούρη, την Ουκρανία, την Ταϋλάνδη και την Ιταλία. Θα έλεγε κανείς πως πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά βήματα.

Δείτε ακόμη: 9 γυναίκες που κατέκτησαν το διάστημα