UPDATE #NOW

Η μέρα που οι Beatles έγιναν "πιο δημοφιλείς από τον Χριστό"


Χριστίνα Γουδρούπη

4 Μαρτίου 2019

19650101_olc_k98_048.jpg

"Η Χριστιανοσύνη θα φύγει. Θα συρρικνωθεί και θα εξαφανιστεί. Δεν χρειάζεται να διαφωνήσω για αυτό. Ξέρω ότι έχω δίκιο και θα αποδειχθεί. Είμαστε πιο δημοφιλείς από τον Ιησού τώρα. Δεν ξέρω τι θα φύγει πρώτο. Το Rock & Roll ή ο Χριστιανισμός. Ο Χριστός ήταν μια χαρά, αλλά οι οπαδοί του είναι χαζοί και συνηθισμένοι. Αυτοί που το διαστρεβλώνουν μου το χαλάνε".

Το 1966, η London Evening Standard δημοσίευσε μια σειρά από άρθρα, με τίτλο "Πώς ζει ένας Βeatle;", που το καθένα αφορούσε έναν από τους τέσσερις Beatles, John Lennon, Ringo Starr, George Harrison και Paul McCartney. Στις 4 Μαρτίου δημοσιεύθηκε η συνέντευξη του John Lennon, στην οποία περιλαμβανόταν το συγκεκριμένο σχόλιο. Εκείνη την εποχή, ο Lennon διάβαζε πολύ σχετικά με τη θρησκεία, και φαίνεται πως τα αναγνώσματά του τόν είχαν επηρεάσει.

Η δήλωση του Lennon δεν προκάλεσε καμία αντιπαράθεση στη Μεγάλη Βρετανία. Ο Lennon είχε μάλλον δίκιο, καθώς εκείνη την εποχή η εκκλησία της Αγγλίας έψαχνε τρόπους να εκσυγχρονίσει τα κηρύγματα και τις μεθόδους της.

Τα δικαιώματα των συνεντεύξεων δόθηκαν στο αμερικάνικο εφηβικό περιοδικό Datebook, το οποίο τις δημοσίευσε τον Ιούλιο, βάζοντας στο εξώφυλλο τη φράση του Lennon. Μόλις το έμαθαν αυτό οι DJ και ραδιοφωνικοί παραγωγοί Tommy Charles και Doug Layton, αρνήθηκαν να παίξουν ξανά Beatles. θεωρώντας ότι επρόκειτο για ιεροσυλία και ζήτησαν τη γνώμη του κοινού. Η αντίδραση ήταν υπερβολικά αρνητική. Ακολούθησαν τουλάχιστον άλλοι 20 σταθμοί με παρόμοιες ανακοινώσεις, ενώ διοργανώθηκαν και διαμαρτυρίες, στις οποίες οι έφηβοι έκαιγαν δημοσίως τους δίσκους των Beatles.

Ακολούθησε μια σειρά ενεργειών οι οποίες είχαν στόχο να ηρεμήσουν τα πνεύματα, με τους Beatles να δίνουν συνέντευξη τύπου ενόψει της περιοδείας τους στην Αμερική. Παρόλο που δεν ήθελε, ο Lennon αναγκάστηκε να απολογηθεί.

Μάλιστα, δήλωσε ότι "αν είχα πει οτι η τηλεόραση είναι πιο δημοφιλής από τον Χριστό, πιθανόν θα την έβγαζα καθαρή". Πάντως επέμεινε ότι δε σύγκρινε τον εαυτό του με το Χριστό, ενώ εξήγησε ότι πιστεύει στο Θεό, όχι ως ένα γέρο άντρα στον Ουρανό, αλλά ως κάτι που βρίσκεται μέσα μας.

Δείτε ακόμη: Yoko Ono - John Lennon: Το πιο iconic ζευγάρι της ιστορίας