Η Καθαρά Δευτέρα είναι η μέρα που σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής, αλλά και της νηστείας, μετά την λήξη της αποκριάς. Γιατί όμως ονομάζεται έτσι;
Υπάρχουν δύο εκδοχές: Η μία εκδοχή έχει να κάνει με το ότι παλιότερα οι νοικοκυρές καθάριζαν όλη μέρα τα σκεύη της κουζίνας μετά τις γιορτές και τα τραπέζια των αποκριών κι από εκεί προέρχεται το "Καθαρά". Τα λεγόμενα "Κούλουμα" - μία άλλη ονομασία της Καθαράς Δευτέρας - προέρχονται από τη λατινική λέξη "culumus" που σημαίνει αφθονία, αλλά και τη λήξη της αποκριάς. Κάθε εκδοχή, ωστόσο, είναι στενά συνδεδεμένη με την έννοια της γιορτής, της οικογένειας, του φαγητού, που περιλαμβάνει παραδοσιακά εδέσματα όπως λαγάνα και ταραμοσαλάτα.
Διαβάστε επίσης: Ποια ήταν η Αλεξάνδρα, που το όνομά της έγινε λεωφόρος;
Όσο για τον χαρταετό, προέρχεται από τον μαθηματικό και μηχανικό Αρχύτα από τον 4ο αιώνα π.Χ., ο οποίος λέγεται πως ήταν ο εφευρέτης του, ο οποίος τον χρησιμοποίησε ως ένα πείραμα αεροδυναμικής.
Από όπου κι αν προήλθε η "Καθαρά Δευτέρα", το μόνο σίγουρο είναι πως είναι μία ημέρα που γιορτάζουμε τον ερχομό της άνοιξης, το παραδοσιακό φαγητό, τη Σαρακοστή, την οικογένεια και τους φίλους.
Καλά Κούλουμα, λοιπόν!