UPDATE #NOW

Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για υιοθεσίες και αναδοχές


The Jennettes

4 Απριλίου 2019

aditya-romansa-117344-unsplash1.jpg

Μέσα στις επόμενες μέρες πρόκειται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για υιοθεσίες και αναδοχές, Όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν ανάδοχοι ή θετοί γονείς θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέσω του www.anynet.gr.

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, ο νέος νόμος για την αναδοχή και την υιοθεσία, θα είναι «παιδοκεντρικός», και θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα του παιδιού. Συνοπτικά, οι αλλαγές που θα φέρει αυτός ο νόμος, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, είναι οι εξής:

Καταρχάς, η επιλογή αναδόχου ή θετού γονέα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, με μία ενιαία διαδικασία, και είναι απολύτως διαφανής. Ο υποψήφιος γονέας μπορεί να την παρακολουθήσει από το σπίτι του, για να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχει καμία «σκοτεινή» πλευρά.

Δεύτερον, τα παιδιά που πρόκειται να δοθούν για αναδοχή ή υιοθεσία εγγράφονται στα μητρώα ανηλίκων και αποκτούν υποχρεωτικά ηλεκτρονικό φάκελο της καταγωγής τους. Κάθε ένα από αυτά τα παιδιά, που σήμερα ζουν σε ιδρύματα ή εγκαταλείπονται σε δημόσια νοσοκομεία και μαιευτήρια, θα μπορεί, μόλις ενηλικιωθεί, να αποκτήσει πρόσβαση στο φάκελο και να μάθει για την καταγωγή του.

Επιπλέον. μειώνεται ο χρόνος αναμονής για τους υποψήφιους γονείς και αυξάνεται ο αριθμός των κοινωνικών λειτουργών που κάνουν την κοινωνική έρευνα . Εκατοντάδες εκπαιδευμένοι και πιστοποιημένοι κοινωνικοί λειτουργοί του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ-ΝΠΔΔ) θα μπορούν πλέον να διεξάγουν την κοινωνική έρευνα, μειώνοντας το χρόνο αναμονής σε 8 έως 12 μήνες. Οι ενδιαφερόμενοι θα καταγράφονται σε εθνικά μητρώα με ενιαίαο τρόπο, εξασφαλίζοντας ότι ο κάθε υποψήφιος ανάδοχος ή θετός γονέας μπορεί να βρει το παιδί που περιμένει σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας, ανεξάρτητα από το που έχει υποβάλει την αίτησή του.

Το πληροφοριακό σύστημα διασφαλίζει την ισονομία, αφού για κάθε παιδί αναζητείται ο κατάλληλος ανάδοχος ή θετός γονέας, με απόλυτο σεβασμό στη σειρά προτεραιότητας, που καθορίζεται από την εγγραφή στο εθνικό μητρώο υποψήφιων αναδόχων ή θετών γονέων, αντίστοιχα.

Τέλος, η αναδοχή ολοκληρώνεται με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, ενώ για την υιοθεσία ξεκινάει τη νομική διαδικασία, για να ληφθεί η σχετική δικαστική απόφαση.

Δείτε ακόμη: Abbie Fox: Μια φωτογράφος εναντιώνεται στην κριτική που δέχονται οι μαμάδες