UPDATE #NOW

Παναγία των Παρισίων: H ιστορία της μέσα σε 500 λέξεις


The Jennettes

16 Απριλίου 2019

abaca_96861_11.jpg

Ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων, όπου μία τεράστια πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας 15/4/2019, βρίσκεται ανάμεσα στα πιο διάσημα αξιοθέατα του Παρισιού, με 13 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.

Ο καθεδρικός, που το όνομά τους σημαίνει Η Κυρία Μας, είναι η θέση του αρχιεπισκόπου του Παρισιού.

Πότε χτίστηκε η Παναγία των Παρισίων;

Ο καθεδρικός χτίστηκε σε ένα μικρό νησί με όνομα Île de la Cité, στη μέση του Σηκουάνα. Η κατασκευή ξεκίνησε το 1163, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Louis VII και ολοκληρώθηκε το 1345. Θεωρείται ένα κόσμημα της μεσαιωνικής Γοτθικής αρχτεκτονικής.

Είχε υποστεί ζημιές και είχε παραμεληθεί κατά τη διάρκεια του 1790, κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. Το μυθιστόρημα του Βίκτωρα Ουγκό, "Notre-Dame of Paris" ή αλλιώς "Η Παναγία των Παρισίων" στα Ελληνικά, πληροφορούσε τους αναγνώστες για την υποβαθμισμένη κατάσταση του κτιρίου. Το βιβλίο βοήθησε στο να ξεκινήσουν σημαντικές κατασκευές από το 1844 μέχρι το 1864, όταν οι αρχιτέκτονες Jean-Baptiste-Antoine Lassus και Eugène-Emmanuel Viollet-le-Duc έφτιαξαν ξανά το κωδωνοστάσιο και τις αντιρήδες.

Τι ιστορικά γεγονότα έχουν λάβει χώρα εκεί;

Ο Henry VI of England έγινε βασιλιάς της Γαλλίας μέσα στην Παναγία των Παρισίων το 1431. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης, που προσπάθησε να σώσει τον καθεδρικό, στέφθηκε αυτοκράτορας εκεί το 1804. Το 1909, η Ιωάννα της Λωραίνης, που βοήθησε την Γαλλία στην μάχη με την Αγγλία και αργότερα στην έκαψαν στην πυρά, έγινε οσία στον καθεδρικό από τον Πάπα Pius X.

Τι συνέβαινε όταν ξεκίνησε η φωτιά;

Ο καθεδρικός, όπου πραγματοποιείται ακόμα η Θεία Λειτουργία τις Κυριακές, βρίσκεται σε ανακαίνιση. Το 2017, οι New York Times έγραψαν πως ο καθεδρικός χρειαζόταν άμεσα ένα makeover. Ο καιρός και ο χρόνος είχαν επηρεάσει αρκετά το κτίριο. Τα σπασμένα gargoyles είχαν αντικατασταθεί με πλαστικά. Η ανακαίνιση επρόκειτο να κοστίσει σχεδόν 180 εκατομμύρια.

Είχε καεί ξανά στο παρελθόν ο καθεδρικός;

Ναι. Συγκεκριμένα, το σημερινό οικοδόμημα αντικατέστησε μία άλλη εκκλησία που είχε καταστραφεί από φωτιά. Μία πυρκαγιά είχε συμβεί και τον 13ο αιώνα, προτρέποντας νέες εργασίες στον ναό μεταξύ 1230 και 1240, όπως αναφέρει το βιβλίο Η Μηχανική των Μεσαιωνικών Καθεδρικών Ναών.

 

Δείτε ακόμη: Οι συγκλονιστικές φωτογραφίες της Παναγίας των Παρισίων στα σημερινά εξώφυλλα