UPDATE #NOW

SexHarassMap: O χάρτης που καταγράφει τις σεξουαλικές επιθέσεις σε γυναίκες στην Ελλάδα


Χριστίνα Γουδρούπη

23 Ιουλίου 2019

SexHarassMap: O χάρτης που καταγράφει τις σεξουαλικές επιθέσεις σε γυναίκες στην Ελλάδα

Η Οργάνωση SexHarassMap, έχει ως στόχο την καταγραφή των περιστατικών σεξιστικής και έμφυλης βίας σε πανελλαδικό επίπεδο. Ο χάρτης που έχει δημιουργηθεί από την οργάνωση, καταγράφει δολοφονίες γυναικών, βιασμούς, επιθέσεις και παρενοχλήσεις σε γυναίκες, χωρίζοντας τα περιστατικά ανά έτος. Οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από καταγγελίες, οπότε σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνουν το σύνολο των περιστατικών έμφυλης βιας στην Ελλάδα, εξηγώντας την αύξηση των περιστατικών στο χάρτη τα τελευταία τρία χρόνια.

Σκοπός αυτής της ενέργειας είναι να αναδειχθούν τα καθημερινά βιώματα κοριτσιών και γυναικών στο δρόμο, στο σπίτι, στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στη δουλειά, στα μμμ κλπ, τα οποία σπανίως απασχολούν τον δημόσιο λόγο. Μέσω αυτής της οργάνωσης, οι γυναίκες μπορούν να καταγγέλουν περιστατικά που τους έχουν συμβεί ή των οποίων έχουν υπάρξει μάρτυρες, καθώς και να βρίσκουν πληροφορίες για το πού μπορούν να στραφούν για  νομική, ψυχολογική ή άλλη υποστήριξη.

Με μαύρη ένδειξη καταγράφονται στον χάρτη οι δολοφονίες, με βαθύ κόκκινο χρώμα οι βιασμοί και οι απόπειρες βιασμού, με πορτοκαλί ένδειξη οι παρενοχλήσεις, με μοβ οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας και το πράσινο «αμφισβητούμενες» δικαστικές αποφάσεις.

Ο χάρτης ανανεώνεται διαρκώς και έχει ήδη προστεθεί η δολοφονία της Suzanne Eaton στα Χανιά.