UPDATE #NOW

Σήμερα η παγκόσμια μαθητική αποχή για το περιβάλλον - Δεκάδες χιλιάδες έφηβοι ζητούν δραστική αλλαγή


Χριστίνα Γουδρούπη

20 Σεπτεμβρίου 2019

Σήμερα η παγκόσμια μαθητική αποχή για το περιβάλλον - Δεκάδες χιλιάδες έφηβοι ζητούν δραστική αλλαγή

Σήμερα είναι η μέρα της παγκόσμιας αποχής διαμαρτυρίας για το περιβάλλον. Σε πάνω από 4.000 σημεία, ξεκινάει σήμερα το κίνημα που σκοπεύει να εστιάσει την προσοχή στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται το περιβάλλον. Πρόκειται για την τελευταία από μια σειρά αποχών που γίνονται τις Παρασκευές από τους μαθητές - αυτή τη φορά όμως είναι και οι ενήλικες ευπρόσδεκτοι.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν αρχίσει ήδη να καταλαμβάνουν τους δρόμους, ζητώντας από τους παγκόσμιους ηγέτες να υιοθετήσουν έκτακτα μέτρα για να σταματήσουν την οικολογική καταστροφή που πλησιάζει. Υπολογίζεται ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα συμμετάσχουν.

Οι διαμαρτυρίες αυτές, οι οποίες έχουν εμπνευστεί και παρακινηθεί από τη 16χρονη Σουηδή ακτιβίστρια Greta Thunberg, η οποία έχει προταθεί για βραβείο Nobel για την ακτιβιστική δράση της για το περιβάλλον.

Η αποχή αυτή έχει την υποστήριξη από ενώσεις, εκκλησίες και τοπικές κοινότητες, ενώ θεωρείται ότι θα είναι η μεγαλύτερη διαμαρτυρία για το περιβάλλον που έχει υπάρξει στην ιστορία.

Σε ορισμένες χώρες, όπως η Ιταλία και η Νέα Ζηλανδία, η διαμαρτυρία θα γίνει στις 27 Σεπτεμβρίου. Όμως σε άλλες περιοχές, όπως το Σίδνευ, οι διαμαρτυρίες έχουν ήδη ξεκινήσει. "Οι ηγέτες μας λένε ότι οι μαθητές πρέπει να είναι στο σχολείο και να δουλεύουν", δήλωσε μια μαθήτρια στο Σίδνεϋ. "Θα ήθελα να τους δω κι εγώ στη Βουλή να κάνουν τη δουλειά τους για μια φορά", συνέχισε.

Παραλλήλως, εκατοντάδες επιχειρήσεις έχουν δώσει ρεπό στους εργαζόμενους, προκειμένου να παρευρεθούν στις πορείες διαμαρτυρίας.