UPDATE #NOW

Σε τρεις επιστήμονες που έχουν αφιερώσει το έργο τους στην καταπολέμηση του καρκίνου και της αναιμίας το Νόμπελ Ιατρικής 2019


7 Οκτωβρίου 2019

Σε τρεις επιστήμονες που έχουν αφιερώσει το έργο τους στην καταπολέμηση του καρκίνου και της αναιμίας το Νόμπελ Ιατρικής 2019

Τα Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας 2019 απονεμήθηκε από 633 υποψηφιότητες, σε τρεις επιστήμονες, οι οποίοι ανακάλυψαν τον τρόπο προσαρμογής των κυττάρων στο οξυγόνο. Τα βραβεία απονεμήθηκαν στους William G. Kaelin, Peter J. Ratcliffe και Gregg L. Semenza στο Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη.

Η απονομή των βραβείων αποτελεί ταυτόχρονα, μεγάλη πρόκληση, καθώς το έργο των τριών επιστημόνων υπόσχεται μελλοντικές στρατηγικές για την καταπολέμηση του καρκίνου και της αναιμίας, αλλά και άλλων σοβαρών ασθενειών.

Η επιτροπή απονομής, σε ανακοίνωση της για το βραβείο, το οποίο φτάνει το χρηματικό έπαθλο ύψους 913.000 δολαρίων, δήλωσε πως οι φετινοί νικητές αποκάλυψαν πώς λειτουργεί μία από πιο βασικές προσαρμοστικές διαδικασίες για τη ζωή.

Η έρευνα των ειδικών βοηθά το κοινό να κατανοήσει πώς τα επίπεδα οξυγόνου μέσα στον οργανισμό μας επιδρούν στις αλλαγές των κυττάρων, επηρεάζοντας τις φυσιολογικές λειτουργίες. Όπως άλλωστε, τόνισε η επιτροπή απονομής, «η διαδικασία προσαρμογής των κυττάρων στα διαφορετικά επίπεδα οξυγόνου ήταν εδώ και χρόνια ένα άλυτο μυστήριο».

Ο τομέας της ιατρικής είναι ο πρώτος στον οποίο απονέμεται κάθε χρόνο το βραβείο Νόμπελ. Τα βραβεία Νόμπελ για επιτεύγματα στην επιστήμη, την ειρήνη και τη λογοτεχνία απονέμονται από το 1901 και ιδρύθηκαν από τον εφευρέτη και επιχειρηματία Άλφρεντ Νόμπελ.

Η ανακοίνωση των βραβείων Νόμπελ θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες, αύριο με το Νόμπελ Φυσικής, την Τετάρτη με το Νόμπελ Χημείας και την Πέμπτη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.