UPDATE #NOW

5 λόγοι για να δεις το War of the Worlds 


25 Οκτωβρίου 2019

5 λόγοι για να δεις το War of the Worlds 

Το Jenny.gr πήγε μέχρι το Παρίσι, παρακολούθησε τα δύο πρώτα επεισόδια της νέας σειράς του FOX, μίλησε με τους πρωταγωνιστές και έχει τη λίστα που πρέπει να διαβάσεις.

Από την Κατερίνα Καλού

Δυνατοί χαρακτήρες, μια μεγάλη απειλή και ο Gabriel Byrne. Μερικές φορές αρκούν ορισμένα δεδομένα για να πατήσουμε όλες το play και να δώσουμε σε μια σειρά την ευκαιρία που της αξίζει. Αλλά ας δούμε τα πράγματα πιο αναλυτικά. Το Jenny βρέθηκε στην επίσημη πρεμιέρα του «War of the Worlds» τον Οκτώβριο στο Παρίσι και έχει το ρεπορτάζ.

Το «War of the Worlds», λοιπόν, είναι αυτό που φαντάζεσαι: μια σειρά βασισμένη στο διαχρονικό, ομώνυμο μυθιστόρημα του H.G. Wells. Υπάρχουν, όμως, μερικά σημεία που την καθιστούν εντελώς ξεχωριστή: δεν θυμίζει Spielberg (στην ομώνυμη ταινία του 2005 με τον Τομ Κρουζ) και δεν είναι καθαρόαιμο sci-fi.

Τα 8 επεισόδια, που έρχονται, είναι μια δημιουργία του βραβευμένου με BAFTA, Howar Overman, σε συμπαραγωγή των Urban Myth Films, CANAL+, FOX Networks Group (FNG) Europe & Africa και AGC Television και εστιάζουν στις σχέσεις, στα ακραία διλήμματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος κανείς σε περίπτωση κινδύνου και στην ανθρώπινη φύση.

Όπως λέει και ο σεναριογράφος και δημιουργός της σειράς, Howard Overman: «Αυτή η νέα ερμηνεία του κλασικού μυθιστορήματος βάζει τις ανθρώπινες σχέσεις στο επίκεντρο, είτε είναι σχέση γονιών-παιδιού, εραστών ή αγνώστων. Η επίθεση των εξωγήινων αυτή τη φορά φέρνει στην επιφάνεια τις μεγαλύτερες αδυναμίες των πρωταγωνιστών».

Πάμε να δούμε, λοιπόν, αναλυτικά τους λόγους που αξίζει να περιμένεις με αγωνία τη σειρά -κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα αποκλειστικά στο κανάλι FOX τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στις 21.50.

5. Η υπόθεση

Οι αστρονόμοι ανακαλύπτουν μια μετάδοση από άλλο γαλαξία και αποδεικνύεται η ύπαρξη εξωγήινης ζωής. Μέσα σε λίγες ημέρες, η ανθρωπότητα έχει εξοντωθεί, με ελάχιστους διασωθέντες διάσπαρτους σε έναν έρημο νέο κόσμο. Όταν εξωγήινα σκάφη κάνουν την εμφάνισή τους στον ουρανό, τους επιζώντες βαραίνουν αναπάντητα ερωτήματα: ποιοι τους επιτέθηκαν και γιατί έχουν βαλθεί να τους καταστρέψουν; Είναι απλά τα θύματα μιας βίαιης επίθεσης; Ή, όπως σύντομα θα αντιληφθούν, η εισβολή των εξωγήινων δεν ήταν αυθαίρετη;

Αν και είναι λίγο- πολύ γνωστό, ένα τέτοιο σενάριο είναι πάντα ενδιαφέρον και σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Την απάντηση σε αυτό μας την έδωσε η πρωταγωνίστρια της σειράς, η πολυβραβευμένη Elizabeth McGovern (Downton Abbey, The Wife), που υποδύεται την Helen Brown, μια καθημερινή γυναίκα.

«Για εμένα δεν έχουμε βρεθεί ποτέ σε πιο σχετική εποχή για να πούμε αυτή την ιστορία. Και είναι μία πολύ δυνατή ιστορία που μπορεί να ξαναγεννηθεί σε διαφορετικές στιγμές. Είναι αυτό το επαναλαμβανόμενο μοτίβο: ένας εξωτερικός εχθρός εμφανίζεται και ενώνει έναν ολόκληρο κόσμο. Έναν κόσμο που το 2019 έχει διχαστεί αρκετά. Η ιστορία μας, λοιπόν, φέρνει αυτόν τον εχθρό που δρα σαν δύναμη επανένωσης και ξαφνικά η μεσοαστική βρετανική οικογένεια και ο μετανάστης δένονται μεταξύ τους με μοναδικό στόχο να καταφέρουν να επιβιώσουν. Όλοι οι τοίχοι πέφτουν και αυτό που βλέπουμε είναι ότι έχουμε πολλά περισσότερα κοινά σημεία από αυτά που νομίζουμε. Είμαστε άνθρωποι στον τεράστιο καμβά του σύμπαντος. Έτσι, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτοί οι τοίχοι είναι δικές μας δημιουργίες, που δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα όταν γυρνάμε στην πρωταρχική ανάγκη της επιβίωσης. Οπότε σε αυτό το πλαίσιο δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα υπήρχε πιο κατάλληλη εποχή για να πεις μια τέτοια ιστορία».

4. Η σκηνοθεσία

Ο Gilles Coulier, που υπογράφει τα 4 πρώτα επεισόδια (τα επόμενα τα επιβλέπει ο Richard Clark), δεν είναι φαν της επιστημονικής φαντασίας. Και αυτό λέει πολλά. Τον ενδιαφέρει περισσότερο πώς κινούνται και πώς αλληλεπιδρούν οι χαρακτήρες. «Ο φόβος βγαίνει πάντα από τους χαρακτήρες –όχι από τους εξωγήινους. Δεν μπορείς να ξέρεις τι θα έκανες σε μια τέτοια κατάσταση. Και αυτό μου κέντρισε το ενδιαφέρον», μας είπε.

Οπότε, με λίγα λόγια, και fan του sci- fi να μην είσαι, εδώ θα βρεις τη σειρά που ψάχνεις.

Στα plus, το παράλληλο μοντάζ στο πρώτο επεισόδιο που ενώνει τις διαφορετικές ιστορίες των πρωταγωνιστών. Η ενέργεια που βγαίνει στο τέλος δικαιώνει τον Gilles και είναι αυτή ακριβώς που θέλουμε πάντα να βγαίνει από τη μικρή οθόνη.

3. Ο Gabriel Byrne

Ο μεγάλος Gabriel Byrne, που όλοι ξέρουμε από το «In Treatment» και το «Συνήθεις Ύποπτοι», υποδύεται τον Bill Ward, τον εν διαστάσει σύζυγο της Helen (Elizabeth McGovern). Ορισμένες τον αγαπήσαμε και στο «Ο άνθρωπος με τη σιδερένια μάσκα», βέβαια, που έπαιζε δίπλα στον Ντι Κάπριο, αλλά ας μην επεκταθούμε. Όπως και να έχει, μιλάμε για αυτόν τον τεράστιο ηθοποιό, που αυτή τη φορά τα βάζει με τους εξωγήινους.

«Ο χαρακτήρας που υποδύομαι είναι ένας επιστήμονας. Ενδιαφέρεται για συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά ταυτόχρονα έχει μια περίπλοκη συναισθηματική ζωή και πολλά μειονεκτήματα. Και κουβαλά και ένα μυστικό. Αυτός είναι ένας πολύ καλός συνδυασμός. Και έχει ενδιαφέρον να φορτώσεις έναν χαρακτήρα με ένα μυστικό που το γνωρίζει ο κόσμος, αλλά όχι και η γυναίκα που αγαπά γιατί αυτό δίνει άλλη ένταση και διάσταση στην κάθε σκηνή».

Όσο για το πώς θα αντιδρούσε σε μια αντίστοιχη περίπτωση;

«Κανείς δεν ξέρει. Το βασικό στοιχείο του ότι είμαστε άνθρωποι είναι ότι δεν είμαστε το ένα πράγμα ή το άλλο. Δεν ξέρουμε πώς θα αντιδρούσαμε σε μια τέτοια περίπτωση. Αν χτυπήσεις έναν άνθρωπο με το αμάξι, θέλεις να πιστεύεις ότι θα σταματούσες και θα καλούσες ασθενοφόρο, αλλά υπάρχουν ορισμένοι που συνεχίζουν την πορεία τους. Θα γυρνούσες άραγε σε ένα αεροπλάνο που θα εκρήγνυτο για να σώσεις κάποιον, αν εσύ ο ίδιος μπορούσες να τρέξεις να σωθείς; Δεν ξέρεις στην πραγματικότητα τι είσαι ικανός να κάνεις. Κανείς δεν ξέρει».

2. Το cast και οι χαρακτήρες

Η σειρά περιλαμβάνει ένα εξαιρετικό cast με τους Gabriel Byrne, Elizabeth McGovern, Léa Drucker, Natasha Little, Daisy Edgar Jones, Stéphane Caillard, Adel Bencherif και Guillaume Gouix. Και όλοι υποδύονται καθημερινούς ανθρώπους με τους οποίους θα μπορούσες να ταυτιστείς. Η Elizabeth McGovern υποδύεται την Helen Brown, μια καθημερινή γυναίκα που αναζητά απαντήσεις πάνω στην αγάπη, τον έρωτα και τη ζωή μέσα στο χάος.

Η Natasha Little (Press, Black Mirror) υποδύεται τη Sarah Gresham και είναι μια μάνα που καλείται να επιβιώσει, αλλά και να σώσει τα παιδιά της. Ο σύζυγός της, ο Steven Campbell Moore που εμφανίζεται ως Jonathan Gresham, είναι ένας άντρας που αναγκάζεται ξαφνικά, σε μια κρίση, να δει τι έχει πραγματικά σημασία και να πράξει αναλόγως για να το σώσει.

Η Léa Drucker, που παίζει την επιστήμονα Catherine Durand, αντιλαμβάνεται πρώτη την εισβολή και αφήνει τα πάντα στην άκρη για να βρει την αδερφή της. Η αγάπη είναι ό,τι της απομένει ακόμη και αν η σχέση μεταξύ τους δεν ήταν καλή.

Η Elizabeth McGovern τονίζει πάνω στο κομμάτι των χαρακτήρων: «Αυτό που μου αρέσει σε αυτή την ιστορία είναι ότι φέρνει διλήμματα στην επιφάνεια με έναν πολύ ξεχωριστό τρόπο. Για παράδειγμα, στη σκηνή που μια μάνα συναντά με τα παιδιά της έναν μετανάστη τραυματισμένο, εκείνη λέει στα παιδιά της: «Δεν με νοιάζει αυτός, με νοιάζετε εσείς. Ενώ τα παιδιά θέλουν να τον βοηθήσουν και διαφωνούν. Αλλά μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου και στις δυο πλευρές. Μπορώ να ταυτιστώ με τη μητέρα που βάζει το καλό των παιδιών της πάνω από όλα και με τα παιδιά που δεν έχουν στους ώμους τους αυτό το βάρος της ευθύνης της μητρότητας και θέλουν να βοηθήσουν έναν άνθρωπο. Το πιο σημαντικό είναι, όμως, ότι στο τέλος της ημέρας αυτό που κρατά τους χαρακτήρες να προχωρούν, να σηκώνονται ξανά και ξανά, να βρίσκουν δύναμη είναι το πιο απλό πράγμα: η αγάπη για τους δικούς τους ανθρώπους».

1. Ο τόπος

Η σειρά είναι χρονικά τοποθετημένη στην Ευρώπη του σήμερα. Δεν έχουμε δει αρκετή επιστημονική φαντασία από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί και να γίνει και εκεί καλή δουλειά.

Επίσης, πέρα από τα όμορφα τοπία, το 2019 έχουμε πολλούς λόγους να δούμε μια τέτοια ιστορία επίθεσης να ξετυλίγεται στη δική μας ήπειρο.

Η Léa Drucker το θέτει πιο εύστοχα: «Ως Γαλλίδα στο Παρίσι, τελευταία έχω συναντήσει πολλή βία. Έχουμε περάσει αυτές τις τραγικές τρομοκρατικές επιθέσεις. Θυμάμαι να αισθάνομαι χαμένη και να θέλω να συνδεθώ με την οικογένειά μου. Και υποδυόμενη την Catherine ένιωθα χαμένη όποτε υπήρχε βία, πυροβολισμοί και όπλα στο σκηνικό. Και νομίζω ότι αυτό ήταν αληθινό».

Το «War of the Worlds» κάνει πρεμιέρα αποκλειστικά στο FOX, τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στις 21.50. Το FOX είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα μέσω Cosmote TV, Nova, Vodafone TV, Wind Vision.