UPDATE #NOW

Η Γαλλία απαγόρευσε τα κινητά στα σχολεία και μας κάνει να αναρωτιόμαστε πώς θα ήταν η ζωή χωρίς αυτά


Έλενα Κρητικού

6 Νοεμβρίου 2019

Η Γαλλία απαγόρευσε τα κινητά στα σχολεία και μας κάνει να αναρωτιόμαστε πώς θα ήταν η ζωή χωρίς αυτά

Ένα παραδοσιακό παιχνίδι ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις των παιδιών. Για να παίξουν μαζί του, τρέχουν, το ακουμπούν, και γενικά το αισθάνονται. Η νέα τάση των γονιών να αγοράζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια και κινητά από μικρή ηλικία στα παιδιά τους, εκτοπίζει όσα παιχνίδια απαιτούν φαντασία και κινητικότητα. 

Η Γαλλία στα πλαίσια του εθισμού των μαθητών, αποφάσισε να απαγορεύσει στα παιδιά κάτω των 15 χρονών να έχουν κινητά στο σχολείο. Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τα παιδιά από το να απασχολούνται πολλές ώρες με την οθόνη του κινητού τους, ο νόμος του κράτους αφορά όλα τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια της χώρας.

Σκοπός δεν είναι το παιδί να μένει ήσυχο μέσα σε ένα περιβάλλον εικονικής ασφάλειας. Η παιδική ανάπτυξη συνδυάζει όλες τις αισθήσεις, και προκύπτει από δραστηριότητες που εγγυώνται την εξερεύνηση του κόσμου μέσα από την κίνηση και την ενεργητικότητα. Η καλλιέργεια του μυαλού δεν προέρχεται από μία οθόνη που ζητάει από το παιδί μόνο να κουνάει το χέρι του και να παρατηρεί. Για να γίνει ολοκληρωμένα, έχει ανάγκη από ενεργό συμμετοχή και αλληλεπίδραση με το περιβάλλον.

Η απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων κατά τις ώρες της διδασκαλίας ίσχυε από το 2010, αλλά ο νέος νόμος επεκτείνεται και στα διαλείμματα. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να αφήνουν τα κινητά τους πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα ή να τα κλειδώνουν στη ντουλάπα τους. Οι καθηγητές αναμένεται να αποφασίσουν εάν θέλουν να απαγορεύσουν τα κινητά και στους μαθητές άνω των 15 ετών. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις από την απαγόρευση, όπως για τους μαθητές με ειδικές αναπηρίες. 

Η νομοθετική ρύθμιση στηρίχθηκε στον εθισμό των μαθητών που τους απομάκρυνε από το γύρω περιβάλλον τους. Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Παιδείας, «Μπορεί να αποδεχόμαστε τις νέες τεχνολογίες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα αποδεχτούμε μαζί και όλα τα αρνητικά τους. Ο νέος νόμος είναι νόμος του 21ου αιώνα, καθώς καλείται να αντιμετωπίσει μια πολύ σύγχρονη ανάγκη, βοηθώντας την υγεία και την πειθαρχία των περίπου 12 εκατομμυρίων μαθητών της χώρας». 

Ο νέος νόμος στη Γαλλία μάς έφερε στο μυαλό την παλιά ιστορία ενός πατέρα στον Καναδά, του Blair McMillan, ο οποίος μετά από την άρνηση του δίχρονου γιου του να βγουν έξω για παιχνίδι, επειδή προτιμούσε να παίξει βιντεοπαιχνίδια στο ipad, άρχισε να ζει σε παλιές συνθήκες, ως μέρος ενός κοινωνικού πειράματος.

Η οικογένεια αποφάσισε να δείξει στα παιδιά πώς ήταν η ζωή πίσω στο 1986, τότε που δεν υπήρχε τόσο ανεπτυγμένη τεχνολογία. Έτσι, η οικογένεια διέκοψε το Internet, έβαλε μια παλιά τηλεόραση του 1980, κασετόφωνο, ενώ πέταξε τα κινητά, έσβησε τα email, κ άρχισε να χρησιμοποιεί κανονικό τηλέφωνο και ταχυδρομείο με επιστολές. 

Πόσα παιδιά θα δέχονταν άραγε, την πρόκληση;