UPDATE #NOW

Βερολίνο 1989: Το Τείχος έπεσε και ο κόσμος άλλαξε


9 Νοεμβρίου 2019

Βερολίνο 1989: Το Τείχος έπεσε και ο κόσμος άλλαξε

Οταν η Ιστορία εκδικήθηκε τη σοβιετική γραφειοκρατία: η σημαδιακή για την τύχη της Γερμανίας και του ανατολικού μπλοκ 9η Νοεμβρίου 1989 μπορεί και να αποδοθεί σε ένα... γραφειοκρατικό λάθος.

Η αλληλουχία των γεγονότων του 1989 που σηματοδότησαν την κατάρρευση του «Σιδηρού Παραπετάσματος», την επανένωση της Γερμανίας, το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την αποσύνθεση της ίδιας της Σοβιετικής Ενωσης μέχρι το οριστικό τέλος της δύο χρόνια αργότερα. Τα γεγονότα παγκόσμιας σημασίας συνήθως συντελούνται γρήγορα, όμως κανένα τους δεν μπορεί να συγκριθεί με τον ρυθμό και τη δύναμη που είχαν οι εξακολουθητικές ανατροπές του 1989. Τότε έγινε μία από τις πιο διάσημες «κατεδαφίσεις» της πρόσφατης ιστορίας: έπεσε το Τείχος του Βερολίνου, το σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου.

Το Τείχος κατέρρευσε εν μέρει λόγω γραφειοκρατικού ατυχήματος, γράφει το ΒΒC, αλλά προκάλεσε κύμα επαναστάσεων που οδήγησαν το υπό σοβιετική επικυριαρχία κομμουνιστικό μπλοκ στη διάλυση και την ίδια τη Σοβιετική Ενωση στο οριστικό τέλος της. Ετσι η Πτώση του Τείχους βοήθησε ώστε να καθοριστεί μια νέα παγκόσμια τάξη. Διαβάστε τη συνέχεια στο Protagon.gr