UPDATE #NOW

Ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα: Περίπου 1 στις 16 γυναίκες πέφτει θύμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης


The Jennettes

16 Νοεμβρίου 2019

Ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα: Περίπου 1 στις 16 γυναίκες πέφτει θύμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εγκυμοσύνη μιας γυναίκας φαίνεται πως δεν είναι ένας δυνατός λόγος για να τεθεί τέλος στη βία μέσα στην οικογένεια. Όπως δήλωσε πρόσφατα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, κ. Γρηγόρης Λέων, περίπου 1 στις 16 γυναίκες στη χώρα μας πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με κίνδυνο τη ζωή της, αλλά και του εμβρύου.

 

Μάλιστα, όπως σημειώνει ο ίδιος, οι γυναίκες με ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη είναι «τρεις φορές πιο πιθανό να βιώσουν κακοποίηση από τον σύντροφό τους σε σχέση με τις γυναίκες με προγραμματισμένη εγκυμοσύνη», καθώς «η εγκυμοσύνη μπορεί να μοιάζει απειλή σε έναν σύντροφο που θέλει να ασκεί τον πλήρη έλεγχο». Πιθανές αιτίες και αφορμές για την εκδήλωση της ενδοοικογενειακής βίας μπορεί να είναι η ζήλια, οι οικονομικές δυσκολίες, ακόμη και ο «θυμός» προς το αγέννητο παιδί.  

Δυστυχώς, η ενδοοικογενειακή βία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα από τα λιγότερο αναφερόμενα προβλήματα και δεν αποκαλύπτεται στον βαθμό που συμβαίνει. «Οι γυναίκες, συνήθως διστάζουν να αποκαλύψουν την αλήθεια, εξαιτίας του φόβου για αντίποινα και της ντροπής. Μάλιστα, πολλές γυναίκες που επισκέπτονται τον γιατρό με τον σύντροφό τους, δεν μπορούν να αποκαλύψουν τη βία από εκείνον», υπογραμμίζει ο κ. Λέων. 

Οι κίνδυνοι λόγω της κακοποίησης των γυναικών κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι ο «θάνατος της μητέρας, πρόωρος τοκετός, ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου, γέννηση χαμηλού βάρους νεογνού, επιπλοκές στην εγκυμοσύνη λόγω τραύματος, αποκόλληση του πλακούντα, αποβολή, θάνατος του εμβρύου ή εμφάνιση λοιμώξεων στη μητέρα». Όπως έχουν δείξει άλλωστε έρευνες, τα ποσοστά αποβολών είναι πολύ μεγαλύτερα σε κακοποιημένες γυναίκες σε σύγκριση με εκείνες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως είναι η επιληψία ή το άσθμα. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, είναι αναγκαία η ενθάρρυνση για αναφορά και καταγγελία βίαιων περιστατικών από τις έγκυες γυναίκες, ώστε να ληφθούν μέτρα για την αποτροπή της γυναικείας κακοποίησης. Όπως εξηγεί, «Η ελληνική πολιτεία μπορεί να σχεδιάσει προγράμματα που θα δώσουν δύναμη στις γυναίκες και θα βελτιώσουν την αυτοπεποίθησή τους, θα τις κρατήσουν μακριά από τον κίνδυνο ακραίας βίας και θα τις διδάξουν πώς να μείνουν ασφαλείς».