UPDATE #NOW

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαίωματα του Παιδιού: 30 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης


The Jennettes

20 Νοεμβρίου 2019

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαίωματα του Παιδιού: 30 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης

Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, με αφορμή την επέτειο υιοθέτησης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1989, της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως. Την έχουν επικυρώσει όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας (η Ελλάδα την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου 1992 με τον νόμο 2101), και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.

jenny.gr

Φαγητό, ρούχα, ιατρική περίθαλψη, στέγη και προστασία από κάθε είδους κακοποίηση ή κακομεταχείριση: τα δικαιώματα αυτά είναι από τα σημαντικότερα αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν ολόκληρη τη «λίστα» με όσα θα έπρεπε να είναι αυτονόητα για κάθε παιδί. Ολόκληρος ο κατάλογος με τα δικαιώματα του παιδιού περιλαμβάνεται στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ, που υπογράφτηκε το 1989 από τα κράτη-μέλη του οργανισμού. Με αυτό το κείμενο, ρυθμίζονται οι υποχρεώσεις των κρατών για την προστασία και την προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού.

jenny.gr

Με αφόρμή την Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού, στα μπλε φωταγωγείται η Ακρόπολη, όπως κι άλλα σημαντικά κτίρια στον κόσμο. Ανάμεσά τους το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ο Πύργος της Σαγκάης στην Κίνα, το Πάνθεον στην Γαλλία, η Πέτρα στην Ιορδανία. Στον περσινό εορτασμό, συμμετείχαν μεταξύ άλλων, η Όπερα του Σίδνεϊ, η Αψίδα του Θριάμβου ο Πύργος στο Παρίσι, το Empire State Building στη Νέα Υόρκη και το Ολυμπιακό Κέντρο Κολύμβησης στο Πεκίνο και άλλα προβεβλημένα διεθνώς μνημεία.

Στη φετινή επέτειο ζητάται από τους πολιτικούς ηγέτες να δεσμευτούν για λύσεις που αφορούν στα δικαιώματα των παιδιών και των νέων, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες προκλήσεις και τα προβλήματα που έχουν προκύψει στον κόσμο.