UPDATE #NOW

Ιστορική στιγμή: Ο Donald Trump «παραπέμπεται» και είναι αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες


The Jennettes

19 Δεκεμβρίου 2019

Ιστορική στιγμή: Ο Donald Trump «παραπέμπεται» και είναι αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες

Ο Donald Trump είναι ο τρίτος κατά σειρά Πρόεδρος των ΗΠΑ που τίθεται υπό αμφισβήτηση και παραπέμπεται σε δίκη μετά τον Andrew Johnson το 1868 και τον Bill Clinton το 1998.

Ακριβώς πάνω στον τρίτο χρόνο Προεδρίας του, o Donald Trump, αμφισβητείται μετά από ψηφοφορία από τα κόμματα στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο Trump έγινε ο τρίτος πρόεδρος που καθαιρείται στην ιστορία των ΗΠΑ. Μετά από μια ολόκληρη ημέρα συζήτησης, το Σώμα ψήφισε 230-197 για να εγκρίνει το πρώτο άρθρο επιβολής μομφής για την καταβολή χρέους με κατάχρηση εξουσίας. Το δεύτερο άρθρο υπερψηφίστηκε επίσης, χαρακτηρίζοντας τον Trump εμπόδιο για το Κογκρέσο, με 229-198 ψήφους.

Ο Trump αντιμετωπίζει τώρα μια δίκη στη Γερουσία. Οι εργασίες στο σώμα που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους είναι πιθανό να αρχίσουν τον επόμενο μήνα, αλλά ο ακριβής χρόνος παραμένει ασαφής καθώς οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι διαπραγματεύονται τους όρους της δίκης. Όπως επισημαίνει η Guardian, η απόφαση να διεξαχθεί έρευνα με το «ερώτημα» της παραπομπής του Trump υπήρξε μια καθοριστική στιγμή στην μακρά καριέρα της Pelozi στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ. Για πολλούς μήνες η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων απέρριπτε τα επίμονα αιτήματα από το κόμμα της, τους Δημοκρατικούς, να εκκινήσει τη διαδικασία παραπομπής. Αυτό που τελικά της άλλαξε την γνώμη ήταν η αποκάλυψη από έναν μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος ότι ο Trump είχε προσπαθήσει να πιέσει την Ουκρανία για να ερευνήσει τις υποθέσεις του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ και πολιτικού του αντιπάλου, Τζο Μπάιντεν, και του γιου του.

Η ομιλήτρια της Βουλής,  Nancy Pelosi, περιέγραψε τη διαδικασία ως μια «θλιβερή μέρα» για τη χώρα. "Οι αναξιόπιστες δραστηριότητες του προέδρου μας ανάγκασαν να εισαγάγουμε άρθρα μομφής", ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου μετά την ψηφοφορία.

 Δείτε στο βίντεο παρακάτω τις ψήφους που έλαβε ο Donald Trump και τέθηκε υπό αμφισβήτηση: