4+1 βιβλιοθήκες για να ανακαλύψετε ιστορίες αγάπης σαν αυτή του Κωστή Παλαμά και της Ελένης Κορτζά
The Jennettes
13 Ιανουαρίου 2020
Η ημέρα είναι αφιερωμένη στον Κωστή Παλαμά, καθώς σαν σήμερα ήρθε στη ζωή, αποτελώντας κεντρική φιγούρα της λογοτεχνικής γενιάς του 1880. Η ζωή του παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον πέρα από το γεγονός ότι υπήρξε μεγάλος ποιητής, πεζογράφος, ιστορικός, θεατρικός συγγραφέας και κριτικός της λογοτεχνίας. Γνωρίζατε ότι ο Κωστής Παλαμάς «κεραυνοβολήθηκε» στα 62 του χρόνια με την μόλις 20 ετών, Ελένη Κορτζά; Ο ποιητής, παρόλο που ήταν παντρεμένος ήδη 34 χρόνια με τη Μαρία Βάλβη, δεν άργησε να εντυπωσιαστεί από την καλλιέργεια και τις γνώσεις της νεαρής Ελένης.
Ο Παλαμάς ξεκίνησε να γράφει γράμματα στη νεαρή κοπέλα πέρα από κάποιες συναντήσεις που είχαν οι δυο τους, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο αν η σχέση τους παρέμεινε πλατωνική ή αν προχώρησε σε ερωτική σχέση. Την παραπάνω ιστορία την ανακάλυψα πρόσφατα, μετά από ώρες ανάγνωσης στην τοπική βιβλιοθήκη της γειτονιάς μου. Εάν τέτοιες ιστορίες αγάπης τραβούν και σε εσάς την προσοχή, τότε αξίζει να επισκεφθείτε τις παρακάτω βιβλιοθήκες για να ξεθάψετε από τα ράφια άγνωστες ερωτικές περιπτύξεις που έμειναν στον χρόνο μέσα από βιογραφίες ιστορικών προσωπικοτήτων. Οι παρακάτω βιβλιοθήκες θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες, όποια κι αν είναι τα πεδία των αναγνωστικών σας ενδιαφερόντων και προτιμήσεων:
1. Εθνική Βιβλιοθήκη στο ΚΠΙΣΝ
Πρόκειται για τη Νέα Εθνική Βιβλιοθήκη, η οποία βρίσκεται πλέον στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και είναι αναμφίβολα, μία από τις καλύτερες και πιο ήσυχες βιβλιοθήκες για να μεταφερθείτε σε άλλους κόσμους μέσα από την ανάγνωση. Ο χώρος σας δίνει τη δυνατότητα να διαβάσετε με θέα ενώ μπορείτε να επιλέξετε να καθίσετε σε πολυθρόνες ή σε τραπεζάκια στους φιλόξενους ορόφους της βιβλιοθήκης.
Λεωφ.Συγγρού 364 Ωράριο: Αναγνωστήριο Τμήματος Γενικής Συλλογής Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 – 17:00, Σαββατοκύριακο Κλειστά
2. Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Πειραιά παρέχει τη δυνατότητα στους αναγνώστες της να δανειστούν δωρεάν μερικούς από τους 100.000 τόμους που συγκεντρώνει. Διαθέτοντας μεγάλη λέσχη ανάγνωσης, η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, χειρόγραφα, αρχειακές συλλογές του 16ου αιώνα, 600 χάρτες, πειραϊκό αρχείο και εφημερίδες της κυβέρνησης ήδη από τα πρώτα χρόνια δημιουργίας του ελληνικού κράτους.
Ελευθερίου Βενιζέλου 22, Πειραιάς Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 08:00-19:00
3. Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Ευγενίδου
Η βιβλιοθήκη λειτουργεί από το 1966 και βρίσκεται στο κεντρικό κτίριο του Ιδρύματος Ευγενίδου στη λεωφόρο Συγγρού. Με εκπαιδευτικό κυρίως χαρακτήρα, η βιβλιοθήκη δίνει έμφαση σε θέματα θετικών επιστημών και τεχνολογίας, ενώ παράλληλα είναι ένας πολύ όμορφος χώρος για ήσυχη ανάγνωση.
Λεωφόρος Συγγρού 387, Αθήνα Ωράριο λειτουργίας: Τρ.-Παρ. 08:30-20:00, Δευτ., Σάβ. 08:30-15:30
4. Βιβλιοθήκη του Παντείου Πανεπιστημίου
Μία από τις αγαπημένες επιλογές για διάβασμα είναι η βιβλιοθήκη του Παντείου Πανεπιστημίου, η οποία διαθέτει τρεις ορόφους με τραπεζάκια και πάγκους για διάβασμα και αποτελεί τον πιο ζεστό χώρο ανάγνωσης.
Πάντειο Πανεπιστήμιο, Λεωφόρος Συγγρού 136
Ωράριο: Δευτέρα – Παρασκευή 08:00 – 20:00, Σαββατοκύριακο Κλειστά
Πηγή φωτογραφίας: Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παντείου Πανεπιστημίου/ Library Panteion
5. Βιβλιοθήκη Ακαδημίας Αθηνών
Η βιβλιοθήκη της ακαδημίας Αθηνών αποτελεί μία από τις πιο ιστορικές της χώρας, καθώς συγκεντρώνει μεγάλο όγκο συγγραμμάτων, στα οποία έχουν πρόσβαση τόσο οι ερευνητές όσο και το ευρύ κοινό. Επίσης, πραγματοποιούνται διάφορες ενδιαφέρουσες ξεναγήσεις ενώ ο χώρος προδιαθέτει για πολύ διάβασμα!
Πανεπιστημίου 28, Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 09:00-15:00