UPDATE #NOW

Έφυγε από τη ζωή ο θρύλος του Hollywood, Kirk Douglas- Οι σπουδαίες τιμητικές του διακρίσεις


The Jennettes

6 Φεβρουαρίου 2020

Έφυγε από τη ζωή ο θρύλος του Hollywood, Kirk Douglas- Οι σπουδαίες τιμητικές του διακρίσεις

Ένας από τους πιο σημαντικούς Αμερικανούς ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου, παραγωγός ταινιών και συγγραφέας, ο Kirk Douglas έφυγε από τη ζωή μόλις λίγες ώρες πριν, σε ηλικία 103 ετών. Τη δυσάρεστη είδηση γνωστοποίησε ο γιος του, Michael Douglas με σχετική δημοσίευση στο Instagram.

Όπως έγραψε ο γιος του, «Με μεγάλη οδύνη τα αδέρφια μου και εγώ, σας ανακοινώνουμε ότι ο Kirk Douglas πέθανε σήμερα, σε ηλικία 103 ετών. Για τον κόσμο υπήρξε ένας θρύλος, ένας ηθοποιός της χρυσής εποχής, που έζησε καλά ως τα βαθιά του γεράματα, ένας ανθρωπιστής, που ήταν αφιερωμένος στη δικαιοσύνη και σε όσα πίστευε, που έθεσε πρότυπα και υπήρξε έμπνευση για όλους μας. Αλλά για εμένα και τα αδέρφια μου, Joel και Peter, ήταν απλά ο μπαμπάς, για την Catherine ένας υπέροχος πεθερός, για τα εγγόνια του και τα δισέγγονά του ένας αξιαγάπητος παππούς και για τη σύζυγό του, Anne ένας καταπληκτικός σύζυγος.

Ο Κέρκ έζησε καλά τη ζωή του και άφησε μία παρακαταθήκη στον κινηματογράφο που θα παραμείνει για τις επόμενες γενιές αλλά και μια ιστορία ως φιλάνθρωπος, καθώς εργάστηκε για να βοηθήσει τον κόσμο και να φέρει την ειρήνη στον πλανήτη. Αφήστε με να τελειώσω με τις λέξεις που του είπα στα τελευταία του γενέθλια και είναι αληθινές. Μπαμπά σε αγαπώ τόσο πολύ και είμαι περήφανος που είμαι γιος σου».

O Kirk Douglas ήταν ένας από τους εκπροσώπους της Χρυσής Εποχής του Hollywood ενώ ήρθε στον κόσμο με περίσσιο ταλέντο το 1916. Ο ίδιος πήρε μέρος σε περισσότερες από 90 ταινίες, γεγονός τον οποίο τον ανέδειξε σε έναν από τους πιο σημαντικούς ηθοποιούς της εποχής του. Ανάμεσα στις ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε, εκείνη με τίτλο «Αμαρτωλές γυναίκες» το 1946 ενώ το 1949 ερμήνευσε τον πυγμάχο στην ταινία «Φλογισμένα Πάθη». Ακολούθησαν ταινίες όπως «Οι σταυροφόροι της Δύσης» (1952), «Η ωραία και το κτήνος», «Χωρίς συρματοπλέγματα» (1955), «Η ζωή ενός ανθρώπου» (1956), όπου υποδύθηκε τον ζωγράφο Βαν Γκογκ.

Το 1996 τιμήθηκε με Όσκαρ για το σύνολο του έργου του. Το 1997, το «Στη φωλιά του κούκου» έλαβε την 20ή θέση ως μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου ενώ στην ταινία του 2003, πρωταγωνίστησε στο πλευρό του γιου του, Michael Douglas στην ταινία, «Δεσμοί Οικογένειας». Η τελευταία του συμμετοχή σε ταινία έγινε το 2007 στο Trumbo.

Ο σπουδαίος ηθοποιός βραβεύτηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου για την προσφορά του στην 7η τέχνη ενώ το 1999, ο ίδιος οργανισμός τον κατέταξε στη 17η θέση της λίστας με τους μεγαλύτερους αστέρες όλων των εποχών. Ανάμεσα στις τιμητικές του διακρίσεις, αυτή του 1956 που πήρε Χρυσή Σφαίρα Ανδρικής Ερμηνείας σε Δράμα για την ταινία "Η Ζωή ενός Ανθρώπου", αλλά και οι υποψηφιότητές του για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για τις ταινίες Φλογισμένα Πάθη (1949), Η Ωραία και το Κτήνος (1952) και Η Ζωή ενός Ανθρώπου (1956).

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: wikipedia