UPDATE #NOW

Κορωνοϊός: Τα ευεργετικά οφέλη στον πλανήτη και το παράδειγμα της Βενετίας


The Jennettes

19 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός: Τα ευεργετικά οφέλη στον πλανήτη και το παράδειγμα της Βενετίας

Μέσα σε όσα συμβαίνουν παγκοσμίως, αυτές τις ημέρες από την ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού, υπάρχουν και ορισμένα καλά που συμβαίνουν στον πλανήτη μας και σχετίζονται με την οικολογική καθαριότητα. Το πρόσφατο παράδειγμα της Βενετίας είναι η απόδειξη, καθώς το νερό στα κανάλια "καθάρισε" μετά τις οδηγίες του κράτους να μείνει ο κόσμος στο σπίτι.

Το φαινόμενο καθαριότητας στα κανάλια της πόλης έχει να συμβεί εδώ και πολλά χρόνια, σύμφωνα με τους ειδικούς, με αποτέλεσμα να έχουν εμφανιστεί μέχρι και ψάρια. Οι δρόμοι της Βενετίας, όπως και πολλοί άλλοι στον κόσμο, έχουν ερημώσει εν όψει του κορωνοϊού και η δραστική μείωση της κυκλοφορίας στα κανάλια, που δεν διασχίζονται πια από γόνδολες, σημαίνει ότι τα ιζήματα κατακάθισαν, κάνοντας το νερό πιο διαυγές.

Η οικολογική καθαριότητα αρχίζει να αφορά σταδιακά πολλές γωνιές του πλανήτη, καθώς δεκάδες χιλιάδες ζωές προστατεύονται πλέον από την ατμοσφαιρική ρύπανση εξαιτίας των "lockdowns" που επιβάλλει ο κορωνοϊός, σύμφωνα με έρευνα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ο ειδικός στη μελέτη της ατμόσφαιρας, Marshall Burke, ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η Κίνα, καθώς η μείωση των βλαβερών εκπομπών "έχει σώσει τις ζωές 4.000 παιδιών κάτω των πέντε ετών, αλλά και 73.000 ενηλίκων άνω των 70 χρόνων". Ωστόσο, όπως τονίζει ο ίδιος, οι παραπάνω εκτιμήσεις που δείχνουν μείωση της πρόωρης θνησιμότητας δεν θα έπρεπε να οδηγήσουν τον κόσμο σε ένα γενικό και μη ασφαλές συμπέρασμα, ότι δηλαδή "η εξάπλωση μιας πανδημίας κάνει καλό στην υγεία σε μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού".

Σύμφωνα με τον ειδικό ερευνητή του πανεπιστημίου του Stanford, οι θετικές συνέπειες για την υγεία μας προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από τις ατμοσφαιρικές αλλαγές που παρατηρούνται και καταγράφονται αυτό το διάστημα. Παρόμοια με την Κίνα, πολλές χώρες αρχίζουν να εισέρχονται στη ζώνη της οικολογικής καθαριότητας από τα μέτρα πρόληψης και τη μέθοδο της οικειοθελούς καραντίνας πολλών πολιτών.

Όπως ισχυρίζονται πολλοί ειδικοί, "σε λίγα χρόνια θα υπάρχει μια σαφής εικόνα σχετικά με τις συνολικές επιπτώσεις στον τομέα της υγείας από τον Covid- 19". Πριν την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Κίνα, έρευνα αποκαλύπτει πως στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, εννιά στους δέκα ανθρώπους στον πλανήτη ανέπνεαν μολυσμένο αέρα!

Το δεδομένο αυτό ωστόσο, μαζί με τις εικόνες των καθαρών καναλιών στη Βενετία και των άδειων δρόμων σε πολλές χώρες του κόσμου, δεν συνδέονται σε καμία περίπτωση με τη γενίκευση θετικών συνεπειών από την ευρεία εξάπλωση του ιού που βρίσκεται καθημερινά, επάνω από τον γενικό πληθυσμό υπό μία αόρατη και διαρκή απειλή.