UPDATE #NOW

Kορωνοϊός και κατοικίδια: Η κτηνίατρος Έφη Ρόζη απαντά σε όλες μας τις απορίες


1 Μαρτίου 2020

Kορωνοϊός και κατοικίδια: Η κτηνίατρος Έφη Ρόζη απαντά σε όλες μας τις απορίες

Πολλά έχουν ειπωθεί για τους τρόπους μετάδοσης του κορωνοϊού. Κι ένα θέμα που έχει προκύψει είναι τι ακριβώς συμβαίνει με τα ζώα. Τελικά νοσούν τα ζώα; Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού από τα κατοικίδιά μας. Στις πιο κοινές απορίες τις απαντήσεις δίνει η κτηνίατρος Έφη Ρόζη, με βάση πάντα τις τελευταίες οδηγίες του «World Small Animal Veterinary Association».

Τα ζώα νοσούν από τον SARS-COV-2;

Όχι! Τα ζώα δεν μπορούν να νοσήσουν από το νέο στέλεχος SARS-COV-2.

Μπορούν τα κατοικίδιά μας να μας μεταδώσουν την νόσο;

Τα ζώα, όπως προείπαμε, δεν μεταφέρουν την νόσο ως φορείς γιατί δεν νοσούν από την COVID-19.

Το ερώτημα που τίθεται είναι το κατά πόσο μπορούν να μεταδώσουν την νόσο, μεταφέροντας την μηχανικά με το σώμα τους, όπως για παράδειγμα τα παπούτσια μας, το πόμολο μιας πόρτας ή οποιαδήποτε άλλη μολυσμένη επιφάνεια.

Η επιστημονική κοινότητα (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας-WHO & Παγκόσμια Κτηνιατρική Κοινότητα-WSAVA) καταλήγει με τα έως τώρα δεδομένα, ότι είναι απίθανο να μας μεταδοθεί ο SARS-COV-2 χαϊδεύοντας ή παίζοντας με τον σκύλο μας. Και αυτό γιατί το τρίχωμα ως επιφάνεια (πορώδης-με ίνες), είναι περιβάλλον που δεν ευνοεί το παθογόνο (ιο) καθώς βυθίζεται και εγκλωβίζεται στο βάθος του.

Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που πρέπει να προσέξουμε αυτή την περίοδο με τα κατοικίδια;

Παρότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα κατοικίδια παίζουν ρόλο στην επιδημιολογία της COVID-19, μέχρι να μάθουμε περισσότερα, οι ιδιοκτήτες σκύλων πρέπει:

  • Να αποφεύγουν επαφές με τα ζώα τα οποία τους είναι άγνωστα
  • Αλλά και την επαφή των κατοικίδιων τους με αυτά ή με τρίτους ανθρώπους
  • Να μην πηγαίνουν βόλτες με τα κατοικίδια τους σε πολυσύχναστα μέρη
  • Πάντα να πλένουν σχολαστικά τα χέρια τους μετά τη βόλτα-ενασχόληση τους με τα κατοικίδια τους.

Εφόσον νοσούν οι ίδιοι:

  • να αναθέτουν σε κάποιον άλλον την φροντίδα του κατοικίδιου τους και να αποφεύγουν οποιαδήποτε επαφή του ζώου με τον χώρο διαβίωσης του περιβάλλοντος του νοσούντος
  • Αν δεν είναι δυνατόν, να πλένουν τα χέρια τους πριν και μετά την επαφή με το κατοικίδιο και να φορούν προστατευτική μάσκα προσώπου.

Πρόκειται για ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση και η πληροφόρηση θα ανανεώνεται από τους παγκόσμιους φορείς υγείας κάθε φορά που θα υπάρχουν νέες πληροφορίες.

Αν το κατοικίδιό μας εμφανίσει ξαφνικά συμπτώματα ίωσης, πώς αντιδρούμε;

Όπως είπαμε και πριν τα κατοικίδια μας δεν νοσουν από την COVID-19 άρα και η εμφάνιση των όποιων συμπτωμάτων υποδηλώνει άλλο υποκείμενο νόσημα, για το οποίο θα πρέπει να κινηθούμε και αναλόγως.

Επικοινωνούμε άμεσα με τον κτηνίατρο μας για να μας κατευθύνει και να κρίνει αν πρόκειται για επείγουσα κατάσταση όποτε θα πρέπει να τον επισκεφτούμε ή μπορεί να μας καθοδηγήσει τηλεφωνικά. (Περιορίζουμε τις επισκέψεις στα ιατρεία-κλινικές μόνο στις απολύτως αναγκαίες περιπτώσεις)

Αφήνουμε τα παιδιά να παίζουν με το κατοικίδιό μας;

Ναι, αφήνουμε να παίζουν με το κατοικίδιο μας κανονικότατα όπως και πριν. Τους εξηγούμε όμως την τεράστια σημασία της καλής υγιεινής και του σωστού και σχολαστικού πλυσίματος των χεριών μετά από κάθε δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένου και του παιχνιδιού με το κατοικίδιο.

Πρέπει να αλλάξουμε κάτι αυτή την περίοδο στην φροντίδα του κατοικίδιού μας;

Όσον αφορά τα κατοικίδια μας οι μόνες αλλαγές που προτείνονται είναι αυτές που αναφέραμε και προηγουμένως. Δηλαδή:

  • Να μην αφήνουμε να έρχομαι επαφή με «άγνωστα» κατοικίδια ή ανθρώπους
  • Να μην τα πηγαίνουμε βόλτες σε πολυσύχναστα μέρη