UPDATE #NOW

Κορώνα vs Corona: Όταν οι βασιλείς της Ευρώπης προσπαθούν να καθησυχάσουν τους πολίτες της χώρας τους


The Jennettes

8 Απριλίου 2020

Κορώνα vs Corona: Όταν οι βασιλείς της Ευρώπης προσπαθούν να καθησυχάσουν τους πολίτες της χώρας τους

Για τους μονάρχες της Ευρώπης, η πανδημία του κορωνοϊού, αρχίζει να μοιάζει πιο πολύ με πόλεμο.

Οι βασιλείς της Ευρώπης, το τελευταίο διάστημα μιλούν μέσω ραδιοφώνου για να ηρεμήσουν τον κόσμο και να δώσουν οδηγίες στους πολίτες τους, με έναν τρόπο που είχαμε να δούμε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για την υγεία τους, για τους συγγενείς τους, για τα μέσα διαβίωσής τους» δήλωσε ο βασιλιάς της Σουηδίας, Carl XVI Gustaf. «Είμαστε σε μια κατάσταση που απαιτεί από τους πολίτες να αναλάβουν την ευθύνη. Γιατί να υπάρχει βασιλικός Οίκος εάν δεν μπορεί να βοηθήσει τον κόσμο του στην πιο σκοτεινή του στιγμή;», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Στην Σουηδία, ο βασιλιάς προσπάθησε να απευθυνθεί στα άτομα της δικής του ηλικίας, οι οποίοι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από τον κορωνοϊό, αλλά που κατά καιρούς έχουν δεχθεί νέα όρια στην ελευθερία τους. Η προσέγγιση της Σουηδίας αποκλίνει από την πορεία που ακολουθείται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες: Τα σχολεία της παραμένουν ανοιχτά και επιτρέπονται ακόμη οι συναθροίσεις μέχρι 50 ατόμων. Ωστόσο, τα πανεπιστήμια έχουν κλείσει και οι εργαζόμενοι έχουν ενημερωθεί πως πρέπει να μένουν στα σπίτια τους όπου είναι δυνατόν. Στους ηλικιωμένους έχει δοθεί η εντολή να μείνουν απομονωμένοι. 

Η βασιλική οικογένεια της Σουηδίας δεν είναι η μόνη που απευθύνθηκε στους πολίτες εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. Στα μέσα Μαρτίου, οι βασιλιάδες της Νορβηγίας, του Βελγίου και των Κάτω Χωρών απευθύνθηκαν επίσης στον λαό τους, όπως και η βασίλισσα της Δανίας. Ενώ πρόσφατο διάγγελμα απηύθυνε στον λαό της και η βασίλισσα Ελισάβετ, σε μία από τις σπάνιες παρεμβάσεις της, θέλοντας να φανεί ενωτική.

Η ομιλία του βασιλιά Felipe της Ισπανίας έγινε δεκτή με αποδοκιμασίες με τηγάνια και κατσαρόλες που χτυπούσαν χιλιάδες Ισπανοί που βρίσκονται σε καραντίνα και που βγήκαν στα μπαλκόνια τους για να εκφράσουν την απογοήτευση και την αποδοκιμασία τους. Η οργή τους μεγάλωσε από το αίσθημα πως ο βασιλιάς άργησε να ανταποκριθεί στην πανδημία, βγαίνοντας να απευθυνθεί στον λαό μόνο αφότου άλλοι βασιλείς σε λιγότερο επηρεασμένες από τον κορωνοϊό, χώρες της Ευρώπης, το έπραξαν, όπως επεσήμαναν αρκετά τοπικά μέσα.

Όμως, η πρόσφατη ιστορία έχει δείξει πως οι ομιλίες των βασιλιάδων σε περιόδους πολέμου και σε άλλες περιόδους κρίσης ή έκτακτης ανάγκης, τείνουν να ενισχύσουν την φήμη ενός βασιλικού οίκου και να τονώσουν το ηθικό της χώρας. Εάν, όπως φαίνεται πιθανό, επιδεινωθεί η κρίση του κορωνοϊού και ο αριθμός των θανάτων συνεχίζει να αυξάνεται, οι μονάρχες της Ευρώπης μπορεί κάλλιστα να κληθούν να παίξουν έναν τέτοιο ρόλο ξανά.

Για κάποιους ίσως είναι πολύ αργά να σώσουν έναν ήδη προβληματικό θεσμό. Μια εθνική καταστροφή θα αποκαλύψει μόνο τα όρια της εξουσίας τους και της απόστασής τους από τους απλούς πολίτες.