UPDATE #NOW

«Ένα μήνυμα για όλη την ανθρωπότητα» από τον Charlie Chaplin, πιο επίκαιρο από ποτέ


The Jennettes

23 Απριλίου 2020

«Ένα μήνυμα για όλη την ανθρωπότητα» από τον Charlie Chaplin, πιο επίκαιρο από ποτέ

Μία από τις πιο εμπνευσμένες και εμβληματικές ομιλίες στην ιστορία δόθηκε από τον κωμικό Charlie Chaplin στην ταινία «Ο μεγάλος δικτάτορας». Οι μέρες που διανύουμε μεσούσης της κρίσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού μας κάνουν να θυμηθούμε τα λόγια του: «Ας πολεμήσουμε για έναν κόσμο λογικής, έναν κόσμο όπου η επιστήμη και η πρόοδος θα οδηγήσουν στην ευτυχία όλων των ανθρώπων».

Η συγκινητική ομιλία του Charlie Chaplin από τον Μεγάλο Δικτάτωρ αποτελεί μία από τις πιο ελπιδοφόρες στιγμές της ανθρωπότητας της πρόσφατης ιστορίας, ανοιγόμενη στα πάντα, από την εξερεύνηση του διαστήματος μέχρι τις διαμαρτυρίες των αγανακτισμένων, με ένα κατάλληλο επικό μουσικό θέμα από τον Hans Zimmer.

Μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα: «Λυπάμαι, αλλά δεν θέλω να είμαι αυτοκράτορας. Δεν είναι δουλειά μου. Δεν θέλω να κρίνω ή να κατακτήσω κανέναν. Θα ήθελα να βοηθήσω όλους, ει δυνατόν, Εβραίους, μαύρους άνδρες, λευκούς. Όλοι θέλουμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον. Τα ανθρώπινα όντα είναι έτσι. Θέλουμε να ζήσουμε από την ευτυχία των άλλων, όχι από τη δυστυχία του άλλου. Δεν θέλουμε να μισούμε και να περιφρονούμε ο ένας τον άλλον. Σε αυτόν τον κόσμο υπάρχει χώρος για όλους. Και η καλή γη είναι πλούσια και μπορεί να προσφέρει για όλους. Ο τρόπος ζωής μπορεί να είναι ελεύθερος και όμορφος, αλλά έχουμε χάσει τον δρόμο.

Η απληστία έχει δηλητηριάσει τις ψυχές των ανθρώπων, έχει μπλοκάρει τον κόσμο με μίσος. Έχουμε αναπτύξει ταχύτητα, αλλά έχουμε κλείσει τον εαυτό μας μέσα. Μηχανήματα δίνουν αφθονία. Οι γνώσεις μας, μας καθιστούσαν κυνικούς, έξυπνους, σκληρούς και αγενείς. Νομίζουμε πάρα πολύ και αισθανόμαστε πολύ λίγα. Περισσότερο από μηχανήματα χρειαζόμαστε ανθρωπιά. Περισσότερο από εξυπνάδα, χρειαζόμαστε καλοσύνη και ευγένεια. Χωρίς αυτές τις ιδιότητες, η ζωή θα είναι βίαιη και όλα θα χαθούν. Το αεροπλάνο και το ραδιόφωνο μας έφεραν πιο κοντά. Η ίδια η φύση αυτών των εφευρέσεων φωνάζει για την καλοσύνη στον άνθρωπο, φωνάζει για καθολική αδελφοσύνη, για την ενότητα όλων μας.

Ας μείνουμε όλοι ενωμένοι. Ας πολεμήσουμε για έναν νέο κόσμο, έναν αξιοπρεπή κόσμο που θα δώσει στους άνδρες την ευκαιρία να δουλέψουν, που θα δώσει στους νέους ένα μέλλον πιο ασφαλές. Ας πολεμήσουμε για έναν κόσμο λογικής, έναν κόσμο όπου η επιστήμη και η πρόοδος θα οδηγήσουν στην ευτυχία όλων των ανθρώπων. Στρατιώτες, στο όνομα της δημοκρατίας, ας ενωθούμε όλοι»!