Ανιχνεύουν οι σκύλοι τον Covid-19; Βρετανοί επιστήμονες εξετάζουν αυτό το ενδεχόμενο

The Jennettes
Τετάρτη, 20 Μαΐου 2020

Ένα ερώτημα προσπαθούν να ερευνήσουν οι επιστήμονες αυτό το διάστημα που αφορά στο αν οι σκύλοι μπορούν τελικά να εντοπίσουν τον κορωνοϊό, μυρίζοντάς τον.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι χορήγησε 500.000 στερλίνες για την έρευνα, η οποία θα διεξαχθεί από την London School of Hygiene and Tropical Medicine, το Πανεπιστήμιο του Ντάραμ και μια βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση, την Medical Detection Dogs. Βρετανοί ερευνητές θα εξετάσουν αν σκύλοι έχουν την ικανότητα να ανιχνεύσουν αν κάποιος έχει προσβληθεί από την Covid-19, σε μια προσπάθεια να βρεθεί ένα γρήγορο και μη επεμβατικό μέσο εντοπισμού της ασθένειας.

«Σκύλοι βιοανίχνευσης εντοπίζουν ήδη κάποιες μορφές καρκίνων, και πιστεύουμε ότι η καινοτομία αυτή μπορεί να προσφέρει γρήγορα αποτελέσματα στο πλαίσιο της ευρύτερης διαγνωστικής μας στρατηγικής» δήλωσε ο υπουργός Καινοτομίας, James Betel. Σε έξι σκύλους, ράτσας λαμπραντόρ και κόκερ σπάνιελ, θα δοθούν δείγματα με την οσμή ασθενών της Covid-19 από νοσοκομεία του Λονδίνου και θα εκπαιδευτούν να διακρίνουν την οσμή τους από αυτήν ανθρώπων που δεν έχουν προσβληθεί.

Η οργάνωση Medical Detection Dogs ανακοίνωσε ότι στο παρελθόν έχει εκπαιδεύσει σκύλους για να ανιχνεύουν ορισμένες μορφές καρκίνου, τη νόσο Πάρκινσον και την ελονοσία. Αν η προσπάθεια αυτή επιτύχει, ένας σκύλος θα μπορεί να «εξετάζει» έως και 250 ανθρώπους την ώρα και να χρησιμοποιείται σε δημόσιους χώρους και στα αεροδρόμια.

Ερευνητές στις ΗΠΑ και τη Γαλλία προσπαθούν επίσης να εκπαιδεύσουν σκύλους να ανιχνεύουν την ασθένεια.