UPDATE #NOW

Εκτοξεύθηκε η πρώτη ιδιωτική επανδρωμένη πτήση στο διάστημα μετά από 9 χρόνια κι έγραψε ιστορία


31 Μαΐου 2020

Εκτοξεύθηκε η πρώτη ιδιωτική επανδρωμένη πτήση στο διάστημα μετά από 9 χρόνια κι έγραψε ιστορία

Επιτυχημένη ήταν εκτόξευση του πυραύλου Falcon 9, της εταιρείας του Ελον Μασκ, Space Χ, που σε συνεργασία με τη NASA έγραψε ιστορία ως η πρώτη επανδρωμένη πτήση για το διάστημα από τις ΗΠΑ εδώ και εννέα χρόνια.

Οι αμερικανοί αστροναύτες Μπομπ Μπένκεν και Νταγκ Χάρλεϊ εκτοξεύθηκαν από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στην Φλόριντα επιβαίνοντες σε πύραυλο της SpaceX, της πρώτης ιδιωτικής εταιρείας στην οποία εμπιστεύθηκε η Nasa μία τόσο πολύτιμη αποστολή.

Είναι η πρώτη φορά από το 2011 που η εκτόξευση επανδρωμένης διαστημικής αποστολής πραγματοποιείται από το αμερικανικό έδαφος.

Λίγα λεπτά μετά την Live εκτόξευση, η SpaceX ανακοίνωσε ότι το Dragon βρίσκεται στην σωστή τροχιά για να φθάσει στον ΔΔΣ.

Ένας πύραυλος Falcon 9 της εταιρείας SpaceX του Ελον Μασκ απογειώθηκε στις 15.22 τοπική ώρα (22.22 ώρα Ελλάδος).

Ο πρώτος όροφος του πυραύλου αποκολλήθηκε όπως ήταν προγραμματισμένο έπειτα από πτήση δύο λεπτών, καθώς ο πύραυλος πετούσε με ταχύτητα 4000χλμ/ώρα, ενώ ο δεύτερος όροφος εξακολουθούσε να προωθεί την κάψουλα Crew Dragon προς τον προορισμό της, τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Το όχημα του Space X, η κάψουλα Crew Dragon, είναι ένα εντελώς διαφορετικό όχημα από τον προκάτοχό του, το Διαστημικό Λεωφορείο. Συγκεκριμένα, το δεύτερο στηριζόταν σε γιγάντιους πυραύλους ώθησης, τοποθετημένους περιμετρικά του, ώστε να μεταφέρει τους αστροναύτες από τη Γη στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

SpaceX@SpaceX

Liftoff!

Ενσωματωμένο βίντεο