UPDATE #NOW

"This is America": Η φωτογραφική συλλογή που διαλύει τα στερεότυπα πίσω από τον ρατσισμό και τη βία


The Jennettes

1 Ιουνίου 2020

"This is America": Η φωτογραφική συλλογή που διαλύει τα στερεότυπα πίσω από τον ρατσισμό και τη βία

Η τέχνη λειτουργεί πολλές φορές, ως μία μορφή διαμαρτυρίας απέναντι σε ζητήματα, όπως ο ρατσισμός και τα στερεότυπα. 

 Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καλλιτέχνες όπως ο Bansky χρησιμοποιούν την τέχνη για να εκφράσουν την πραγματικότητα για παράδειγμα, των εργαζομένων στην πρώτη γραμμή εν μέσω της εξάπλωσης της πανδημίας. Η λίστα των καλλιτεχνών δεν έχει όρια ενώ πρόσφατα, μία ακόμη καλλιτέχνης αξιοποίησε την ψηφιακή τέχνη, απεικονίζοντας πολλές ανθρώπινες μορφές να φιλοξενούν στο στόμα τους φράσεις, που θα έπρεπε να παγιωθούν προκειμένου να διαλύσουν διάφορα στερεότυπα και ρατσιστικές προκαταλήψεις. 

https://instagram.com/p/CAgWmWVAUeq/

Η graphic designer, Dena Nguyen ονόμασε την πιο πρόσφατη ψηφιακή συλλογή, "This is America", ενώ οι σουρεαλιστικές φωτογραφίες αντανακλούν έναν μεγάλο αριθμό ζητημάτων, όπως είναι οι προκαταλήψεις που γεννιούνται από το φύλο, την εθνικότητα και τη φυλή. Το φωτογραφικό υλικό μάς φέρνει στο μυαλό την άδικη δολοφονία του George Floyd από λευκό αστυνομικό στη Minneapolis.

https://instagram.com/p/CAlnjqrASQC/

Η Dena ξεκίνησε τη φωτογραφική συλλογή με το πρόσωπο μίας Ασιάτισας, που στο στόμα της φιλοξενεί μία μάσκα που γράφει, "Η φυλή μου δεν είναι ιός", σχολιάζοντας έμμεσα τον πρόσφατο ρατσισμό και τις προκαταλήψεις στην Κίνα, δεδομένου ότι ήταν η χώρα από όπου ξεκίνησε η πανδημία, συνεπώς και δέχτηκε πολλές ρατσιστικές επιθέσεις. 

https://instagram.com/p/CAjNt86AG__/

Με τον ίδιο τρόπο, η καλλιτέχνης περνάει μέσα από την τέχνη της το μήνυμα πως "η φυλή και η καταγωγή ενός ανθρώπου δεν είναι απειλή", αναφέρομενη φυσικά στην αστυνομική βία μετά τη δολοφονία του George Floyd, που αποτελεί ένα ακόμη μαύρο κεφάλαιο στην παγκόσμια ιστορία.

Όλα τα στερεότυπα συμπυκνώνονται στην εν λόγω ψηφιακή δημιουργία, που μεταξύ άλλων, αντικατοπτρίζει τις προκαταλήψεις στην ισότητα των δύο φύλων, αλλά και όλα τα ζητήματα που επανέρχονται ακόμη και στις μέρες μας, με επίκεντρο τον ρατσισμό και τα στερεότυπα. 

https://instagram.com/p/CA3fSPYAJx0/