UPDATE #NOW

Make-A-Wish: Τα παιδιά της Ευχής και η ιστορία του μικρού Ορέστη


Έλενα Κρητικού

18 Ιουνίου 2020

Make-A-Wish: Τα παιδιά της Ευχής και η ιστορία του μικρού Ορέστη

Η ευχή κάθε παιδιού αποκτά άλλο χρώμα και άλλη δύναμη, κυρίως όταν το ίδιο μπορεί να πάρει μέρος στο ταξίδι, που έχει τελικό προορισμό το ίδιο του το όνειρο και την υλοποίηση του.

Αυτό ακριβώς υπόσχεται το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος), που θέτει αποστολές σε "νεράιδες" ώστε να ζωγραφίσουν και πάλι, το χαμόγελο στα χείλη των παιδιών, ηλικίας 3-18 ετών, που πάσχουν από απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες. Το σημαντικό όμως, είναι πως πολλές φορές, οι μαγικές αυτές αποστολές μεταμορφώνουν και λειτουργούν θεραπευτικά στην ψυχολογία και συνεπώς, στην υγεία του παιδιού. 

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, νιώθω την ανάγκη να βρεθώ πιο κοντά σε αυτόν τον μαγικό κόσμο ελπίδας, χαράς και δύναμης, ίσως γιατί, εμείς, οι μεγάλοι έχουμε καμιά φορά περισσότερο ανάγκη να βιώσουμε τα τρία αυτά συστατικά... μέσα από τα μάτια και τα χαμόγελα των μικρών ηρώων και ηρωίδων. Την ιδιαίτερη αυτή αποστολή αναλαμβάνει η ιδιαίτερη ομάδα του Make-A-Wish, που "στοχεύει να δώσει μια εμπειρία" στα παιδιά, βοηθώντας σημαντικά την ψυχολογία τους. Το wish journeyόπως περιγράφουν χαρακτηριστικά τα μέλη της υπέροχης ομάδας που κρύβεται πίσω από την εκπλήρωση των ευχών, είναι ένα βιωματικό ταξίδι, που κάνει το παιδί, πρωταγωνιστή στο ίδιο του το όνειρο.

Ακόμη και η πιο απλή ευχή παίρνει τον δρόμο της εκπλήρωσης, το ίδιο συμβαίνει φυσικά, και για την πιο δύσκολη έως και ακατόρθωτη. Από το 1997 μέχρι σήμερα, έχουν εκπληρωθεί περισσότερες από 2.428 ευχές παιδιών, μέσα στο 2020 εκπληρώθηκαν 64, ενώ μέσω πανδημίας, 27, υλοποιώντας παράλληλα, διαδικυακούς περιπάτους! Μάλιστα, 205 ευχές εκκρεμούν προς εκπλήρωση. Με πάνω από 25.000 ώρες εθελοντικής και μη εργασίας και 445 συναντήσεις με οικογένειες και παιδιά Ευχής, ο δρόμος προς το όνειρο γίνεται όλο και πιο κοντινός. Ανάμεσα στις εξαιρετικές συμβολές στην εκπλήρωση των ευχών, κι εκείνη του παιδίατρου- ογκολόγου στο τμήμα αιματολογίας- ογκολογίας "Ελπίδα", κ Βασίλη Παπαδάκη, ο οποίος ανέλαβε να παντρέψει το 2016 τη Barbie και τον Ken, προσφέροντας χαρά και πολλά χαμόγελα σε ένα παιδί Ευχής!

Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος παλαιότερα, "Είναι νεαροί άνθρωποι που δίνουν μία δύσκολη μάχη. Μάλιστα με τις σύγχρονες θεραπείες οι περισσότεροι θα βγουν νικητές από τη μάχη αυτή. Το Κάνε Μια Ευχή Ελλάδας έρχεται να δυναμώσει τον αγώνα τους, χτίζοντας το όνειρο. Τα παιδιά έχουν μία σημαντική εμπειρία, αισθάνονται το κέντρο του κόσμου. Δεν είναι εύκολο να περιγράψω τα χαμόγελα. Μπορώ όμως να σας πω, ότι μήνες μετά στο νοσοκομείο με κάθε αναφορά στην ευχή τους, τα μάτια λάμπουν και τα παιδιά ανέχονται πολύ καλύτερα από ότι θα περιμέναμε εμείς οι γιατροί τα θέματα της υγείας τους και προβλήματα της θεραπείας τους. Η προσδοκία και η εκπλήρωση του ονείρου βοηθάει στη διαδικασία της θεραπείας τους".

Σύμφωνα μάλιστα με το 89% των γιατρών, η εμπειρία της Ευχής επηρεάζει θετικά την υγεία του παιδιού και το 99% των γονέων ισχυρίζεται ότι η Ευχή πρoσέφερε στο παιδί τους αυξημένα αισθήματα. Τα παιδιά στην αρχή του "ταξιδιού" λαμβάνουν από την ομάδα, ένα μαξιλαράκι με αστέρια και ένα νόμισμα με μια αισιόδοξη ευχή που δυναμώνει την εκπλήρωση της δικής τους. Το εντυπωσιακό είναι πως μετά την υλοποίηση της δικής τους ευχής, επιστρέφουν το νόμισμα πίσω στα μέλη της ομάδας γιατί νομίζουν ότι δεν υπάρχει άλλο και θέλουν να το δώσουν σε άλλα παιδιά για να πάρουν την ίδια δύναμη

Οι νεράιδες βρίσκονται κοντά σε αυτά τα παιδιά, αφουγκράζονται τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους και είναι έτοιμες να χαρίσουν την πραγματοποίηση και της πιο βαθιάς επιθυμίας. Με ανθρώπινη προσέγγιση, λειτουργούν όπως είχε πει χαρακτηριστικά και μια μαμά παιδιού Ευχής, "σαν το φως μέσα στο τούνελ που χάρη σε αυτό πορευόμαστε και ελπίζουμε σε ένα αίσιο τέλος". Το ακόμη πιο όμορφο της μαγικής αυτής ιστορίας, είναι πως πολλά παιδιά Ευχής, μετά από χρόνια επιστρέφουν στο Make-A-Wish ως εθελοντές, έχοντας ζήσει από κοντά το όνειρο!

Η αγωνία πολλών μελών, που γίνονται ηρωίδες, είναι μήπως κάποια στιγμή γίνουν ένα καθημερινό πλάσμα στα μάτια των παιδιών, από το "τέλειο" πρότυπο που συνδέει την ευχή με τη μορφή τους. Στα μάτια μικρών και μεγάλων όμως, θα έχουν πάντοτε εκείνη την ανεξάντλητη θέληση να αλλάξουν τον κόσμο γύρω μας, παίρνοντας πινέλα, χρώματα και ζωγραφίζοντας "μικρούς Παραδείσους"... Σαν εκείνον του μικρού Ορέστη, του οποίου η ιστορία ξετυλίγεται παρακάτω!

Ένα δανεικό χαμόγελο που έγινε ιδιόκτητο γέλιο

"Τον Νοέμβριο του 2019, προτού η ζωή μας ανατραπεί από τον Covid -19, μια νεράιδα του Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος συνάντησε τον 14χρονο Ορέστη, ένα ευγενικόκαι συνεσταλμένο παιδί. Η μητέρα του Ορέστη μετέφερε στη νεράιδα ότι οι γιατροί στην αρχή της διάγνωσής, ήταν συγκρατημένοι σχετικά με την ίασή του. Όμως ο ίδιος ήταν εκεί για να τους αποδείξει το αντίθετο:έπειτα από πολλές θεραπείες, αγωγές, εξετάσεις και χειρουργεία βγήκε νικητής. Επέστρεψε στην ιδιαίτερή του πατρίδα έπειτα από καιρό και έκανε μια νέα αρχή. Μα δεν επέστρεψε και το χαμόγελο μαζί του…

Ο Ορέστης είναι ο προστάτης της οικογένειας. Έχει αναλάβει καθήκοντα μεγάλου αδερφού, κάνει τα ψώνια του σπιτιού, φροντίζει τη μητέρα του και την αδερφή του. Αγαπά τα μαθηματικά και μετά το σχολείο κάνει μαθήματα πολεμικών τεχνών. Κάνει βόλτες με το ποδήλατό του και τους φίλους του, παίζει ποδόσφαιρο στην πλατεία και γενικά έχει επανέλθει σε όλες τις δραστηριότητες του παρελθόντος. Μα δεν επανήλθε η χαρά μαζί τους…

Την ημέρα της ευχής του, ήθελε να έχει κοντά του τη μητέρα του, την αδελφή του και τους παππούδες του. Προτού επιστρέψει στον τόπο του, δεν ήταν σίγουρος για τη συμμετοχή των φίλων του, καθώς είχε την ανασφάλεια της επιστροφής και της αποδοχής. Όμως, πως θα μπορούσε μια τέτοια ημέρα να μην τη μοιραστεί μαζί τους; Πέρασαν μερικοί μήνες από την πρώτη συνάντηση με τις νεράιδες, ώσπου να δοθεί το πράσινο φως για την εκπλήρωση της ευχής του. Δόθηκε η έγκριση από τον γιατρό του, κλείστηκαν εισιτήρια, φορτώθηκαν τα απαραίτητα και δύο νεράιδες προσγειώθηκαν με τα φτερά τους στο νησί του. 

Και εκείνη ήταν η ημέρα που για πρώτη φορά τον είδαν να γελά, να χαίρεται, να έχουν κατακλείσει οι εκπλήξεις την ψυχή του.

Γιατί δεν είναι απλά μια ευχή. Είναι πολλά παραπάνω". 

Ακούστε στο παρακάτω βίντεο τον ίδιο και τους αγαπημένους του, να περιγράφουν την ημέρα της ευχής του!
 

Αν θέλετε να πάρετε κι εσείς μέρος με "πινέλα και χρώματα" στην εκπλήρωση των ευχών, πάρτε ιδέες από εδώ