UPDATE #NOW

Το «γρήγορο» μάτι του Leonardo da Vinci ίσως είναι το κλειδί για το χαμόγελο της Mona Lisa


The Jennettes

19 Ιουνίου 2020

Το «γρήγορο» μάτι του Leonardo da Vinci ίσως είναι το κλειδί για το χαμόγελο της Mona Lisa

Επιστήμονες πιστεύουν ότι το «σούπερ γρήγορο» μάτι που Leonardo da Vinci μπορεί να τον βοήθησε να «πιάσει» την αινιγματική μαγεία του χαμόγελου της Mona Lisa.

Η έρευνα του καθηγητή Thaler εστιάζει στο πώς το μάτι του Leonardo da Vinci ήταν τόσο «κοφτερό» που κατάφερε να διακρίνει ότι τα μπροστά και τα πίσω φτερά της λιβελούλας δεν είναι συγχρονισμένα. Μια ανακάλυψη που απαίτησε φωτογραφία slow-motion για να αποδειχθεί τέσσερις αιώνες αργότερα. Ο Da Vinci αποτύπωσε σε σχέδιο το πώς όταν τα μπροστά φτερά της λιβελούλας σηκώνονται, τα πίσω χαμηλώνουν. Κάτι που ο Thaler και οι συναδέλφοί του δεν μπόρεσαν να διακρίνουν όταν προσπάθησαν να παρατηρήσουν οι ίδιοι τη διαφορά αυτή.

https://instagram.com/p/CBjMb7IBktK/

«Το χαμόγελο της Mona Lisa είναι τόσο αινιγματικό γιατί αντιπροσωπεύει τη στιγμή που "σκάει" το χαμόγελο. Και το γρήγορο μάτι του Leonardo το συνέλαβε και το κράτησε», δήλωσε o Thaler. «Οι άνθρωποι φτιάχνουμε μία τρισδιάστατη εικόνα του κόσμου ενώνοντας πολλές μερικώς εστιασμένες εικόνες», εξήγησε ο Thaler. «Ο Da Vinci μπορούσε να «παγώσει» αυτά τα ξεχωριστά στιγμιότυπα με τα οποία φτιάχνουμε την εικόνα», εκτιμά ο καθηγητής. Στη μελέτη του, ο Thaler εκτίμησε ότι ο Leonardo Da Vinci, για να διακρίνει ξεκάθαρα τα κινούμενα φτερά της λιβελούλας, πρέπει να έβλεπε 50-100 καρέ το δευτερόλεπτο. Ένας μέσος άνθρωπος βλέπει 20-40 το δευτερόλεπτο.