UPDATE #NOW

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Toύρκος συγγραφέας Οrhan Pamuk αντιδρά στην απόφαση να γίνει η Αγία Σοφία τζαμί


11 Ιουλίου 2020

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Toύρκος συγγραφέας Οrhan Pamuk αντιδρά στην απόφαση να γίνει η Αγία Σοφία τζαμί

Eίναι επίσημο πλέον ότι η Αγία Σοφία μετατρέπεται από μουσείο σε τζαμί. Πάνω στο θέμα φυσικά τοποθετούνται πολλές σημαντικές προσωπικότητες όπως συνέβη και με τον βραβευμένο με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2006 Τούρκο συγγραφέα, Οrhan Pamuk , ο οποίος μιλησε στο BBC.

«Το να μετατρέψουμε την Αγιά Σοφιά σε τζαμί είναι σαν να λέμε στον υπόλοιπο κόσμο, δυστυχώς, δεν είμαστε πλέον κοσμικό κράτος», είπε στην δημοσιογράφο, Orla Guerin.

Ο Recep Tayyip Erdoğan ανακοίνωσε ότι στις 24 Ιουλίου θα γίνει προσευχή στην Αγιά Σοφιά. «Η Αγία Σοφία θα αρχίσει να λειτουργεί ως τζαμί μετά από 86 χρόνια. Εύχομαι αυτή η απόφαση να είναι επωφελής για όλη την ανθρωπότητα. Οι πόρτες της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτές σε όλους».

«Καλώ όλους να σεβαστούν την απόφαση για την Αγία Σοφία που ελήφθη από τα δικαστικά και εκτελεστικά όργανα της χώρας μας. Το θέμα για το πώς και με ποιο σκοπό θα χρησιμοποιηθεί η Αγία Σοφία είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα. Έτσι απ' αυτή την άποψη, θεωρούμε ότι οποιαδήποτε στάση ή έκφραση πέρα από την απόφαση των δικαστικών και εκτελεστικών οργάνων της χώρας συνιστά παραβίαση της εθνικής μας ανεξαρτησίας», συμπλήρωσε.

Μετά την ανακοίνωση του προέδρου Erdoğan, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κοντά στην Αγία Σοφία για να γιορτάσουν την απόφαση. «Αυτοί που την έχτισαν το έκαναν για να λατρεύουν τον Θεό επίσης», δήλωσε ο δάσκαλος Οσμάν Σαριχάν. «Δόξα τον Θεό, σήμερα επέστρεψε στον αρχικό σκοπό της. Σήμερα θα λατρεύουμε τον Θεό σε αυτό το τζαμί», πρόσθεσε