UPDATE #NOW

Περισσότερα από 900 κορίτσια και γυναίκες αγνοούνται στο Περού από την αρχή της πανδημίας του Covid 19


29 Ιουλίου 2020

Περισσότερα από 900 κορίτσια και γυναίκες αγνοούνται στο Περού από την αρχή της πανδημίας του Covid 19

Περίπου 900 γυναίκες αγνοούνται στο Περού από την αρχή της πανδημίας του Covid 19. Το 70% αυτού του αριθμού είναι ανήλικα κορίτσια.

Εκφράζονται φόβοι ότι πολλές από αυτές τις γυναίκες είναι νεκρές, σύμφωνα πάντα με τις αστυνομικές αρχές. Το έθνος αυτό των Άνδεων με τους 33 εκατομμύρια πολίτες είχε τρομερό πρόβλημα ενδοοικογενειακής βίας. Όμως, ο κορωνοϊός έκανε τα πράγματα χειρότερα, λόγω του περιορισμού των γυναικών στο σπίτι σε συνδυασμό με την απώλεια θέσεων εργασίας και την κρίση υγείας. 

«Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, από τις 16 Μαρτίου έως τις 30 Ιουνίου, 915 γυναίκες στο Περού αναφέρθηκαν αγνοούμενες, και φοβόμαστε ότι πολλές πέθαναν, δήλωσε η Eliana Revollar, η οποία ηγείται του γραφείου για τα δικαιώματα των γυναικών.

Πριν από την πανδημία, πέντε γυναίκες την ημέρα εξαφανίζονταν από το Περού. Μετά το lockdown, ο αριθμός αυξήθηκε σε οκτώ την ημέρα. Η Revollar ανέφερε ότι η κατάσταση του Περού ήταν δραματική, επειδή η έλλειψη εθνικού Μητρώου αγνοουμένων έκανε δύσκολο το έργο των αρχών. Η ίδια μάλιστα, ανέφερε ότι θα πιέσει για τη δημιουργία του Μητρώου.

jenny.gr

Οι ομάδες δικαιωμάτων των γυναικών και οι ΜΚΟ αναφέρουν ωστόσο, κάτι που δεν μας κάνει εντύπωση. Πολύ συχνά η αστυνομία αρνείται να ερευνήσει τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ότι κοροϊδεύει τα θύματα ή ισχυρίζεται ότι οι αγνοούμενες γυναίκες έχουν εγκαταλείψει με τη θέλησή τους τα σπίτια τους.

Το Περού αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με την ενδοοικογενειακή βία και τη βία κατά των γυναικών, καθώς και την εμπορία ανθρώπων και την αναγκαστική πορνεία. Τον Ιανουάριο, η υπόθεση μιας φοιτήτριας πανεπιστημίου και ακτιβίστριας για τα δικαιώματα και την ασφάλεια των γυναικών, της Solsiret Rodriguez, έγινε πρωτοσέλιδο μόνο όταν το σώμα της βρέθηκε τρία χρόνια μετά την εξαφάνισή της.

Πέρυσι σημειώθηκαν 166 δολοφονίες γυναικών στο Περού, αλλά μόλις σε μία στις δέκα περιπτώσεις είχε δηλωθεί η εξαφάνιση του θύματος. Την ίδια χρονιά υπήρξαν περίπου 30.000 κλήσεις για ενδοοικογενειακή βία, σύμφωνα με το Υπουργείο Γυναικών. Όσον αφορά τον κορωνοϊό, το Περού είχε περισσότερες από 384.000 βεβαιωμένες περιπτώσεις και 18.229 θανάτους.