UPDATE #NOW

Vincent Van Gogh: Βρέθηκε η τοποθεσία του τελευταίου αριστουργήματος του σπουδαίου ζωγράφου, που απεβίωσε σαν σήμερα


The Jennettes

29 Ιουλίου 2020

Vincent Van Gogh: Βρέθηκε η τοποθεσία του τελευταίου αριστουργήματος του σπουδαίου ζωγράφου, που απεβίωσε σαν σήμερα

Στις 29 Ιουλίου του 1890, ο κορυφαίος ζωγράφος, Vincent Van Gogh αφήνει την τελευταία του πνοή, καθώς δύο ημέρες νωρίτερα στις 27 Ιουλίου, έχοντας συμπτώματα έντονης κατάθλιψης, πήγε σε ένα χωράφι, έβγαλε το πουκάμισό του και αυτοπυροβολήθηκε. Το ρεβόλβερ, που είχε δανειστεί, του έπεσε από το χέρι και λιποθύμησε. Λίγο αργότερα, ανέκτησε τις αισθήσεις του και τραυματισμένος, πήρε τον δρόμο για το πανδοχείο ενώ είχε πια νυχτώσει. Παρά τις φροντίδες του γιατρού Γκασέ, ο Van Gogh πεθαίνει έπειτα από δύο ημέρες αγωνίας.

Τα τελευταία λόγια, που είπε στον αδερφό του, ήταν: «Η θλίψη θα κρατήσει για πάντα» ενώ είναι γνωστό πως ο Ολλανδός καλλιτέχνης είχε μια ασταθή ψυχική υγεία. Πολύ πρόσφατα, μια καρτ- ποστάλ οδήγησε μια ομάδα ερευνητών να ανακαλύψει το μέρος όπου ο Van Gogh ζωγράφισε το τελευταίο του αριστούργημα, ίσως λίγες ώρες πριν τον θάνατό του.

https://instagram.com/p/CDMKm97htgA

Όπως υποστηρίζεται, ο καλλιτέχνης ξύπνησε στις 27 Ιουλίου στο δωμάτιό του στο μικρό ξενοδοχείο όπου έμενε, βγήκε, όπως συνήθιζε με τον καμβά του για να ζωγραφίσει, όμως επέστρεψε στο δωμάτιό του με ένα βαρύ θανάσιμο τραύμα από τον αυτοπυροβολισμό του. 

Για πρώτη φορά, το τοπίο από τον πίνακα Ρίζες και κορμοί δέντρων (Tree Roots) που απεικονίζει την πυκνή βλάστηση σε έναν λόφο κοντά στο γαλλικό χωριό Οβέρ-συρ-Ουάζ κοντά στο Παρίσι, εντοπίστηκε σε μια καρτ-ποστάλ των αρχών του προηγούμενου αιώνα, από τον επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου Van Gogh,  Wouter van der Veen. Έπειτα από μια ενδελεχή και συγκριτική μελέτη του έργου, της καρτ- ποστάλ και της σημερινής κατάστασης από την περιοχή, οι ερευνητές του μουσείου καταλήγουν στο ότι είναι προφανές πως ανακαλύφθηκε το μέρος όπου ο ζωγράφος εμπνεύστηκε και ολοκλήρωσε το τελευταίο του έργο. 

https://instagram.com/p/CDN-yYHAgh8

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά από την ομάδα των μελετητών, «Ο Van Gogh ζωγράφισε το πρωινό πριν τον θάνατό του, μια σκηνή δάσους, γεμάτη από ήλιο και ζωή». «Το φως που αποτύπωσε, δείχνει πως οι τελευταίες πινελιές μπήκαν προς το τέλος του απογεύματος, κάτι που μας προσφέρει περαιτέρω λεπτομέρειες για την εξέλιξη της δραματικής εκείνης μέρας που οδήγησε στην αυτοκτονία του». Το εξίσου εντυπωσιακό μαζί με τα ευρήματα, είναι πως ο κορμός που κυριαρχεί στον πίνακα, επέζησε 130 χρόνια μετά το θάνατο του σπουδαίου δημιουργού. 

https://instagram.com/p/CDEZlvpA4Yu

Ο Vincent Van Gogh υπήρξε ένας κορυφαίος ζωγράφος, ωστόσο ήταν μία από τις περιπτώσεις καλλιτεχνών που αναγνωρίστηκαν μετά το θάνατό τους. Το 1901 έγινε έκθεση στο Παρίσι και μέχρι το 1915 τα έργα του ήταν περιζήτητα. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες στην ιστορία της τέχνης. Τα τοπία που ζωγράφισε με την ιδιαίτερη τεχνική και τα ζωντανά χρώματα είναι σημείο αναφοράς. Συνολικά ζωγράφισε πάνω από 800 πίνακες, που η σημερινή τους αξία είναι μυθική. Όσο ζούσε όμως, πούλησε μόλις ένα πίνακα.