UPDATE #NOW

#ChallengeAccepted: Η ιστορία πίσω από τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες που κατακλύζουν το Instagram


The Jennettes

30 Ιουλίου 2020

#ChallengeAccepted: Η ιστορία πίσω από τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες που κατακλύζουν το Instagram

Όπως θα διαπιστώσετε με ένα απλό scroll down, το Instagram έχει γεμίσει με ασπρόμαυρες φωτογραφίες πολλών celebrities, αλλά και απλών γυναικών που απαντούν θετικά στο κάλεσμα.

https://instagram.com/p/CDKT_OHDzAQ/

Με τα hashtags #challengeaccepted και #WomenSupportingWomen, πολλοί είναι εκείνοι που θα ήθελαν να μάθουν ποια ιστορία κρύβεται πίσω από την πρόσφατη πρόκληση, που κατακλύζει όλο και περισσότερο τα προφίλ των διασήμων, και μη. 

Με βασικό στόχο τη γυναικεία ενδυνάμωση, ο λόγος που οι φωτογραφίες είναι σε ασπρόμαυρο φόντο, δεν είναι τυχαίος. Το ασπρόμαυρο υποδηλώνει ότι το χρώμα δεν καθορίζει την ύπαρξη του ατόμου και πως κάθε γυναίκα θα μπορούσε να βρεθεί μια μέρα τοιχοκολλημένη ως αγνοούμενη, έχοντας πέσει θύμα βίας.

https://instagram.com/p/CDJnHlQFuQi/

Παράλληλα, το συγκεκριμένο challenge ενισχύει τη γυναικεία αλληλεγγύη και ενθαρρύνει κάθε γυναίκα να υψώνει τη φωνή της απέναντι σε κάθε άσχημη ή βίαη συμπεριφορά.

https://instagram.com/p/CDKzW-HDogh/

Οι ρίζες του challenge έχουν να κάνουν με τη βία και την κακοποίηση, καθώς χιλιάδες γυναίκες έχουν δολοφονηθεί λόγω του φύλου τους από τους άνδρες. Οι θεωρίες πίσω από το #ChallengeAccepted είναι πολλές, ενώ βασική πηγή έμπνευσής του θεωρείται ότι αποτέλεσε η πρόσφατη ομιλία της Alexandria Ocasio-Cortez, που κατάφερε να υπερνικήσει τον σεξισμό. Οι New York Times σε σχετικό story αναφέρουν πως το 2016 είχε γεννηθεί ένα παρόμοιο ασπρόμαυρο κίνημα #ChallengeAccepted με σκοπό τη σωστή ενημέρωση γύρω από τον καρκίνο. 

https://instagram.com/p/CDKcJUyJlOl/

Ωστόσο, η βασική αφορμή πίσω από τη γέννησή του, πιστεύεται ότι είναι οι καθημερινές γυναικοκτονίες στην Τουρκία, αλλά και παγκοσμίως, ενώ το περιστατικό που πυροδότησε το challenge ήταν η πρόσφατη στυγερή δολοφονία της Pinar Gultekin από τον σύντροφό της. Οι αριθμοί των περιστατικών βίας και των γυναικοκτονιών μάλιστα, αυξάνονται δραματικά τόσο στην Τουρκία όσο και σε όλο τον κόσμο. 

Να σημειωθεί ότι η 27χρονη Pinar Gultekin βρέθηκε άγρια δολοφονημένη και καμένη σε δασική περιοχή της Τουρκίας στις 21 Ιουλίου, ενώ αγνοείτο από τις 16 Ιουλίου. Θύτης ήταν ο 32χρονος πρώην σύντροφός της, ο Cemal Metin Avci, ο οποίος ομολόγησε ότι την σκότωσε. Ο ίδιος, αφού είδε τα πλάνα που "μαρτυρούσαν" την πράξη του, παραδέχτηκε πως την χτύπησε επειδή εκείνη δεν ήθελε να τα ξαναβρούν και στη συνέχεια τη δολοφόνησε όταν εκείνη ήταν λιπόθυμη. Ο 32χρονος μετέφερε το σώμα της σε δασική περιοχή και αφού το κάλυψε με τσιμέντο, το έκαψε μέσα σε έναν κάδο απορριμάτων.

Το εν λόγω challenge ουσιαστικά, είναι μία φωνή διαμαρτυρίας απέναντι σε κάθε μορφή βίας και ένας δυνατός τρόπος για να υπενθυμίζει σε όλες τις γυναίκες ότι η υποστήριξη μεταξύ τους λειτουργεί ως μέσο προστασίας. 

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram/ cindycrawford