UPDATE #NOW

Salvador Mundi: Η μυστηριώδης ιστορία του πιο ακριβού πίνακα στον κόσμο ανεβαίνει στο Broadway


The Jennettes

3 Αυγούστου 2020

Salvador Mundi: Η μυστηριώδης ιστορία του πιο ακριβού πίνακα στον κόσμο ανεβαίνει στο Broadway

O πιο ακριβός πίνακας στην ιστορία της τέχνης και το πέπλο μυστηρίου που τον περιβάλλει, αναμένεται να μεταφερθεί στο Broadway το 2022, διασκευασμένο σε μιούζικαλ. Το μιούζικαλ «Salvator Mundi!», που θα είναι μια συναρπαστική αφήγηση του μύθου πίσω από το αναγεννησιακό πορτρέτο του Ιησού του Leonardo Da Vinci, το οποίο θεωρούσαν ότι είναι χαμένο για εκατοντάδες χρόνια, εντοπίστηκε μόλις αυτό τον αιώνα.  

Ο πίνακας που απεικονίζει τον Ιησού Σωτήρα όλων (Salvator Mundi), σύμφωνα με τους ειδικούς ολοκληρώθηκε γύρω στο 1500. Το μιούζικαλ «Salvator Mundi!» που ανακοινώθηκε από την Caiola Productions, έχει έντονα στοιχεία ιστορίας και φαντασμαγορίας, που ταιριάζουν πολύ στο είδος του μιούζικαλ, σύμφωνα με τη σεναριογράφο, Deborah Greis Wιner ενώ διαθέτει όλ εκείνα τα στοιχεία που χρειάζεται ένα θεατρικό έργο για να θεωρηθεί μοναδικό. «Είναι σχεδόν Σαιξπηρικό και οπερατικό σε σχέση με την ιστορία του», όπως σημειώνει η ίδια. 

https://instagram.com/p/BvuYMxjhuHF/

Να σημειωθεί ότι ο μικρός πίνακας είχε φιλοτεχνηθεί έπειτα από παραγγελία του Λουδοβίκου XII της Γαλλίας περίπου το 1500. Όμως, οι ζημιές που υπέστη και η κάλυψή του με μαύρη μπογιά οδήγησαν για αιώνες στην εικασία πως επρόκειτο για αντίγραφο ενός λιγότερο γνωστού καλλιτέχνη. Το 2005 ο πίνακας δημοπρατήθηκε ως αντίγραφο του αυθεντικού για λιγότερο από 10.000 δολάρια σε κοινοπραξία εμπόρων τέχνης. Στην πορεία, τεχνολογία με υπέρυθρη ακτινοβολία αποκάλυψε προγενέστερη εκδοχή του χεριού του Ιησού, που σήμαινε πως ο πίνακας ήταν δημιούργημα του ίδιου του Da Vinci.

Το έργο φιλοξενήθηκε σε μεγάλη έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου το 2011 και η τιμή του εκτινάχθηκε. Ο «Salvador Mundi» έπειτα κυκλοφόρησε μεταξύ ιδιωτών συλλεκτών έως ότου δημοπρατηθεί στην υπέρογκη τιμή των 450.3 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία από τον οίκο Christie's το 2017.

https://instagram.com/p/BaZaNLOj9wI/

Ωστόσο, ο "Salvator Mundi" δεν έχει κυκλοφορήσει από τη στιγμή της δημοπρασίας, ποτέ δημοσίως. Το μιούζικαλ αναμένεται να σαγηνέψει το κοινό, καθώς θα εστιάζει γύρω από το δράμα και το μυστήριο που χαρακτηρίζουν τον πιο ακριβό πίνακα στην ιστορία της τέχνης. 

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram/ tripimprover