UPDATE #NOW

Η Βομβάη δίνει το «πράσινο φως» στις γυναικείες φιγούρες στα φανάρια των πεζών, ενισχύοντας την ισότητα των φύλων


The Jennettes

4 Αυγούστου 2020

Η Βομβάη δίνει το «πράσινο φως» στις γυναικείες φιγούρες στα φανάρια των πεζών, ενισχύοντας την ισότητα των φύλων

Η Βομβάη είναι η πρώτη ινδική πόλη, σύμφωνα με το Reuters, που εισάγει γυναικείες φιγούρες στα φανάρια των πεζών, γεγονός το οποίο συμβάλλει έντονα στη γυναικεία ενδυνάμωση. Συνεπώς, ο συμβολισμός του πράσινου και του κόκκινου θα γίνεται, όχι μόνο από ανδρικές αλλά και γυναικείες μορφές, σε περισσότερα από 100 σημεία από όπου περνούν πεζοί. 

Όπως σημειώνει και ο αντιδήμαρχος της πόλης, Kiran Dighavkar, "Η σήμανση αντανακλά τον χαρακτήρα της πόλης... η οποία προασπίζεται την ισότητα των φύλων και προωθεί τη γυναικεία ενδυνάμωση". Παρόλο που μοιάζει να είναι μόνο η αρχή και η αλλαγή φαίνεται να είναι μικρή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, είναι ένα σημαντικό βήμα που στοχεύει να αναδιαμορφώσει παλαιωμένες αντιλήψεις, και να καταρρίψει τα στερεότυπα γύρω από την ισότητα των φύλων. 

Όπως τονίζει η ειδικός στις κοινωνικές επιστήμες, Shilpa Phadke, "Αν μια γενιά κοριτσιών μεγαλώσει, βλέποντας γυναικείες φιγούρες στα φανάρια, θα λάβει ένα δυνατό μήνυμα που δεν είναι άλλο από το ότι οι γυναίκες είναι κι εκείνες μέρος της κοινότητας. Η παρουσία τέτοιων συμβόλων αναδιαμορφώνει την αντίληψη πως ο μέσος πεζός είναι άνδρας».

Μόλις τον προηγούμενο χρόνο, οι γυναίκες στο Νέο Δελχί άρχισαν να χρησιμοποιούν δωρεάν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ενώ άλλες περιοχές παρέχουν δωρεάν ποδήλατα στα κορίτσια, ώστε να μην πάψουν να πηγαίνουν σχολείο από φόβο για την ασφάλεια τους. Αν κρίνουμε από το γεγονός ότι οι γυναίκες που γεννιούνται στην Ινδία, καλούνται να αντιμετωπίσουν μια σκληρή και άνιση καθημερινότητα, τότε θα γίνει αντιληπτή η αξία της παραπάνω πρωτοβουλίας σε μια τέτοια πόλη.