UPDATE #NOW

Η συγκλονιστική στιγμή της διάσωσης ενός άντρα στη Βηρυτό όπως καταγράφηκε στον φακό ενός φωτογράφου


The Jennettes

7 Αυγούστου 2020

Η συγκλονιστική στιγμή της διάσωσης ενός άντρα στη Βηρυτό όπως καταγράφηκε στον φακό ενός φωτογράφου

Όταν ένιωσε το έδαφος να σείεται στη Βηρυτό, ο φωτογράφος του Reuters, Mohamed Azakir νόμιζε ότι επρόκειτο για σεισμό. Έπειτα, άκουσε τον εκκωφαντικό ήχο της έκρηξης. Αρπάζοντας την κάμερά του, ο Azakir άρχισε να τρέχει στους δρόμους της πόλης για να καταγράψει την πηγή της έκρηξης. Όταν έφτασε στο λιμάνι, συνειδητοποίησε ότι ήταν κλειστό. Η εικόνα που αντίκρισε, δεν πρόκειται να διαγραφεί ποτέ από τη μνήμη του. Παντού υπήρχαν άψυχα σώματα και από διάφορα σημεία ακούγονταν ουρλιαχτά ανθρώπων, που καλούσαν απεγνωσμένα για βοήθεια.

Ανάμεσα στα ερείπια και όλα όσα είχαν γκρεμιστεί, o φωτογράφος ήρθε αντιμέτωπος με ένα αποτρόπαιο θέαμα. Ένας αιμόφυρτος άντρας είχε καταπλακωθεί από όχημα ενώ βρισκόταν ξαπλωμένος δίπλα στα συντρίμμια από την ισχυρή έκρηξη. Ενώ ο Azakir φοβήθηκε πως πρόκειται για ένα ακόμη θύμα του τραγικού απολογισμού της πρωτεύουσας του Λιβάνου, ο άντρας άνοιξε τα μάτια του και άρχισε να κουνάει τα χέρια του για βοήθεια. Τότε, ο φωτογράφος του Reuters κάλεσε άμεσα ομάδα διασωστών που βρισκόταν στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίοι κατόρθωσαν να απομακρύνουν το όχημα από το σώμα του άντρα που βρισκόταν στο έδαφος, σώζοντάς τον. 

Οι εικόνες που ακολουθούν, ενδέχεται να ενοχλήσουν

REUTERS/Mohamed Azakir reuters

Ο φωτογράφος κατέγραψε τη συγκινητική στιγμή της διάσωσης ενώ ο άντρας που σώθηκε, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Το Reuters δεν μπόρεσε να εξακριβώσει την ταυτότητα του, ούτε σε ποιο νοσοκομείο διακομίστηκε. Ωστόσο, η φωτογραφία λίγο πριν τη διάσωση του άντρα κάνει τον γύρο του διαδικτύου και συμβάλλει στην ανάκτηση της χαμένης ελπίδας. Παράλληλα, όμως δείχνει την κρυφή πλευρά των φωτογράφων, την ανθρώπινη, καθώς συχνά κατηγορούνται πως κυνηγούν μόνο τα κλικς χωρίς να υπολογίζουν το κόστος των ανθρώπινων απωλειών. 

Ο Mohamed Azakir εντόπισε τον καταπλακωμένο άνδρα και όταν κατάλαβε ότι είναι ζωντανός, άφησε στην άκρη την κάμερα για να καλέσει γρήγορα κοντά του βοήθεια. Ο άντρας σώθηκε κι έτσι καταγράφηκαν στον φακό οι στιγμές της διάσωσης, αποδεικνύοντας πως τουλάχιστον ο Mohamed Azakir κατάφερε να εκπληρώσει το ηθικό του χρέος, πέρα από το εργασιακό του καθήκον. 

Η εικόνα ενδέχεται να ενοχλήσει

https://instagram.com/p/CDjwSJ_DM0V/
REUTERS/Mohamed Azakir reuters

Το απόγευμα της Τρίτης, λίγο μετά τις 17:00 τοπική ώρα η Βηρυτός μετατράπηκε σε "εμπόλεμη ζώνη". Σε λιμενική περιοχή της Βηρυτού, σημειώθηκαν ισχυρές εκρήξεις, που προκάλεσαν «τεράστια καταστροφή» και ακούστηκαν μέχρι την Κύπρο. Η τρομερή έκρηξη έχει κοστίσει τη ζωή περίπου 135 ανθρώπων ενώ συνέβη εκεί όπου αποθηκεύονται εξαιρετικά εκρηκτικά υλικά, σύμφωνα με τον επικεφαλής εσωτερικής ασφάλειας του Λιβάνου. Μάλιστα, είχε προηγηθεί μια μικρότερης ισχύος και πέντε λεπτά αργότερα αναδύθηκε μαύρος και λευκός καπνός. Μετά την έκρηξη, μια στήλη κόκκινου καπνού υψώθηκε στον ουρανό.

Όπως δηλώνει πάντως, πηγή προσκείμενη στις λιβανέζικες υπηρεσίες ασφαλείας, πιθανόν η έκρηξη οφείλονταν σε ηλεκτροσυγκόλληση που γινόταν για να κλείσει τρύπα στην αποθήκη όπου ήταν αποθηκευμένοι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου επί 6 χρόνια. Στην Κύπρο εντοπίστηκε ο Ρώσος επιχειρηματίας, ο οποίος φέρεται να ήταν ιδιοκτήτης του πλοίου με τη νιτρική αμμωνία που προκάλεσε την ισχυρή έκρηξη στη Βηρυτό. 

Δείτε ακόμη: Ο φωτογράφος που βοηθάει αδέσποτα σκυλάκια να υιοθετηθούν