UPDATE #NOW

Εμφανίστηκαν πανάδες στο πρόσωπο σας; Πως θα τις αντιμετωπίσετε


Μάρθα Κουμπάνη

25 Αυγούστου 2020

Εμφανίστηκαν πανάδες στο πρόσωπο σας; Πως θα τις αντιμετωπίσετε

Πολλές φορές το καλοκαίρι η επιδερμίδα του προσώπου μας εμφανίζει μικρές καφέ κηλίδες, τις γνωστές πανάδες. Σε αντίθεση με τις cute φακίδες που είτε τις έχουμε από την φύση μας, είτε όχι και προσπαθούμε να τις μιμηθούμε, με τη βοήθεια φίλτρων στα social media ή με μακιγιάζ, οι πανάδες δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστες, ενώ μας μεγαλώνουν.

Πώς δημιουργούνται
Οι κηλίδες και οι δυσχρωμίες του δέρματος δημιουργούνται λόγω διαταραχής της διαδικασίας παραγωγής μελανίνης από τα μελανοκύτταρα της επιδερμίδας. Στην ουσία πρόκειται για μεγαλύτερη έκκριση μελανίνης σε κάποιες περιοχές του δέρματος η οποία προκαλεί χρωματική ανομοιομορφία. Οι πανάδες μπορεί να ποικίλουν σε μέγεθος ή σε ένταση χρώματος, ενώ οι πιο συνήθεις περιοχές εμφάνισής τους είναι το πρόσωπο, ο λαιμός, τα χέρια και το ντεκολτέ, περιοχές δηλαδή που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο.

Το καλοκαίρι οι καφέ κηλίδες είναι πιο έντονες ενώ το χειμώνα είτε εξαλείφονται είτε αποχρωματίζονται ελαφρώς.

Αίτια

Ήλιος - Υπεριώδεις Ακτινοβολίες
Ο βασικός λόγος εμφάνισης τους είναι η εκτεταμένη παραμονή μας στον ήλιο χωρίς την χρήση αντηλιακού.

Ορμονικοί Παράγοντες
Γυναίκες που βρίσκονται σε περίοδο εγκυμοσύνης είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν πανάδες. Αυτό οφείλεται στο ότι τα οιστρογόνα υπέρ διεγείρουν τα κύτταρα της χρωστικής προκαλώντας την υπερπαραγωγή χρώματος με την έκθεση στον ήλιο. Το ίδιο ισχύει και για γυναίκες που κάνουν ορμονικές θεραπείες η που λαμβάνουν αντισυλληπτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ηλικία
Οι πανάδες που οφείλονται στην ηλικία συνήθως εμφανίζονται στα χέρια και στο ντεκολτέ.

Κληρονομικότητα
Όπως και σε κάθε τι άλλο, η ποιότητα του δέρματος σχετίζεται άμεσα και με την κληρονομικότητα. Είναι πιο πιθανό λοιπόν να εμφανίσει πανάδες ένα δέρμα που το “έχει”στο DNA του, παρά κάποιο άλλο που δεν επηρεάζεται από την κληρονομικότητα.

Πώς αντιμετωπίζονται
Πολλές πανάδες, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, το χειμώνα μειώνονται ή και εξαφανίζονται από μόνες τους.

Αν επιμένουν και έντονες υπάρχει μια σειρά από θεραπείες για την αντιμετώπισης τους. Για την αντιμετώπιση τους μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε μία μεγάλη γκάμα από εξειδικευμένες κρέμες προσώπου, serums, και κρέμες χεριών.

Οι κρέμες προσώπου για την αντιμετώπιση των δυσχρωμιών περιέχουν συστατικά όπως είναι η βιταμίνη C, το αζελαϊκό οξύ, τα α-υδροξέα γνωστά και ως AHA, την αρβουτίνη, τα ρετινοειδή και άλλα.

Οι λευκαντικοί παράγοντες που χρησιμοποιούνται στις κρέμες αυτές έχουν συνήθως ως στόχο την αναστολή της δράσης ενός ενζύμου υπεύθυνου για την παραγωγή μελανίνης ή την εναπόθεση μελανίνης στα κερατινοκύτταρα.

Οι θεραπείες των πανάδων γίνονται κατά βάση το φθινόπωρο, αποφεύγοντας τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς τα συστατικά αυτά που περιέχονται στις κρέμες αλλά και στις DIY συνταγές, είναι φωτοευαίσθητα και μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό, φωτοαλλεργία και ακόμα πιο έντονο πρόβλημα.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι πάνω από όλα η πρόληψη είναι η πιο σημαντική, όμως πρόληψη των πανάδων δεν μπορούμε να κάνουμε 100% .
Μπορούμε, ωστόσο, να προλάβουμε την δημιουργία πανάδων σε μεγάλο βαθμό με την σωστή χρήση του αντηλιακού. χρειάζεται αντηλιακό 50 SPF, το οποίο θα πρέπει να ανανεώνεται ανά τρίωρο και σε σωστή ποσότητα (δύο κουταλάκια του γλυκού για όλο το πρόσωπο). Γι΄αυτό και πρέπει να χρησιμοποιούμε σωστά το αντηλιακό χειμώνα καλοκαίρι.

Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αρκεί να κάνουμε peeling ή να χρησιμοποιήσουμε λευκαντικές κρέμες.

Επισκεφτείτε το δερματολόγο
Είναι σημαντικό να επισκεφτούμε τον δερματολόγο για να μας ξεχωρίσει το είδος της πανάδας και αν πρόκειται για επιφανειακή ή αν έχει πιο βαθιές ρίζες (μέλασμα).


Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές θεραπείες τις οποίες θα σου προτείνει ο δερματολόγος σου ανάλογα με το είδος της πανάδας και την εποχή. Σημείωσε τις νεότερες:

Θεραπεία PH φόρμουλα: Πρόκειται για ένα λευκαντικό peeling με νέας γενιάς συνδυασμένα οξέα φρούτων τα οποία δρουν σε διαφορετικά βάθη της επιδερμίδας. Εφαρμόζεται χειμώνα και απαιτούνται 4-6 επισκέψεις.


Διαδερμική μεσοθεραπεία λεύκανσης: Πρόκειται για θεραπεία με βιταμίνη C, πεπτίδια και φυτικούς λευκαντικούς παράγοντες που γίνεται και καλοκαίρι. Δεν ερεθίζει την επιδερμίδα και ενισχύει την άμυνα απένταντι στις βλάβες του ήλιου, δηλαδή λειτουργεί και προληπτικά. Η συγκεκριμένη θεραπεία γίνεται με μηχάνημα το οποίο με υπέρυθρες και υπερήχους διοχετεύει τις λευκαντικές ουσίες στο δέρμα.


Fractional ραδιοσυχνότητες: Μια πανάδα που είναι βαθιά, για να την αντιμετωπίσουμε κάνουμε θεραπεία fractional ραδιοσυχνότητα. Χρησιμοποιείται μία αναισθητική κρέμα στο ιατρείο για 30-45 λεπτά και με τη χρήση laser απομακρύνουμε το παλιό δέρμα ενώ η διαδικασία βοηθάει να αναγεννηθεί καινούριο κολλαγόνο και δέρμα γερό και υγιές.