UPDATE #NOW

Το «φεγγάρι του καλαμποκιού»: Ετοιμαστείτε για την πιο εντυπωσιακή Πανσέληνο, που θα είναι η τελευταία του καλοκαιριού


The Jennettes

1 Σεπτεμβρίου 2020

Το «φεγγάρι του καλαμποκιού»: Ετοιμαστείτε για την πιο εντυπωσιακή Πανσέληνο, που θα είναι η τελευταία του καλοκαιριού

O Σεπτέμβρης σήμερα έκανε δειλά την εμφάνισή του αφού η θερμοκρασία παραμένει στα ύψη και αρνείται να αποχαιρετήσει το καλοκαίρι. 

Ο νέος μήνας έρχεται με ολόγιομο φεγγάρι, που ονομάζεται «Corn Moon», δηλαδή το «Φεγγάρι του Καλαμποκιού» και θα κάνει την εμφάνισή του την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου ώρα Ελλάδας στις 8:10 ενώ θα κορυφωθεί την Πέμπτη 3 του μηνός, όταν η Σελήνη θα τοποθετηθεί ακριβώς απέναντι από τον ήλιο. 

Παρόλο που αυτή η Πανσέληνος είναι γνωστή με αρκετά ονόματα, φαίνεται πως το επικρατέστερο είναι το «Corn Moon» ενώ πρόκειται για την ένατη Πανσέληνο του έτους από τις 13 συνολικά και την τελευταία του καλοκαιριού. Σηματοδοτώντας λοιπόν την αρχή του Φθινοπώρου, η Πανσέληνος που θα υποδεχτούμε σε λίγες μόλις ώρες, έχει πάρει το όνομα της από τους Αμερικανούς ιθαγενείς που έδιναν διαφορετικά ονόματα στην πανσέληνο κάθε μήνα για να μπορούν να αντιλαμβάνονται την αλλαγή των εποχών και να τις συνδυάζουν με τα σημαντικά γεγονότα, σύμφωνα με τον ιστότοπο της NASA.

Έτσι, το «Corn Moon», το «Barley Moon» ή αλλιώς το «Harvest Moon» αναφέρεται στη συγκομιδή και στο αλώνισμα του καλαμποκιού. H Πανσέληνος αυτή θα διαρκέσει σύμφωνα με τον ειδικό εμπειρογνώμονα της Nasa, Gordon Johnston περίπου τρεις ημέρες και θα φτάσει τη μέγιστη φωτεινότητά της, την Πέμπτη 3 του μηνός, προσφέροντας ένα μαγευτικό θέαμα λίγο πριν αφήσουμε πίσω μας το θέρος. 

Η επόμενη πανσέληνος μετά από έναν σεληνιακό κύκλο κατά μέσο όρο 29,5 ημερών αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 2 Οκτωβρίου και η αμέσως επόμενη στις 31 του ίδιου μήνα. Ετοιμαστείτε λοιπόν, να απολαύσετε το πιο εντυπωσιακό γεμάτο φεγγάρι, κάνοντας μια όμορφη βόλτα στην πόλη ή όπου άλλου βρίσκεστε λίγο πριν αποχαιρετήσουμε τις βουτιές και την ανεμελιά του καλοκαιριού.