UPDATE #NOW

Marina Abramovic: "H τεχνολογία και όχι η πανδημία αποξένωσε τους ανθρώπους"


The Jennettes

10 Σεπτεμβρίου 2020

Marina Abramovic: "H τεχνολογία και όχι η πανδημία αποξένωσε τους ανθρώπους"

Η Marina Abramovic είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες καλλιτέχνιδες. Είναι η γυναίκα που έχει ακούσει περισσότερες φορές από κάθε άλλο την ερώτηση «Μα είναι αυτό τέχνη»; Μπερδεύει, προβληματίζει και δημιουργεί στο πέρασμά της τόσο φανατικούς θαυμαστές αλλά και εχθρούς. Ένα είναι όμως σίγουρο, δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο, και αυτό είναι το πιο σημαντικό.

https://instagram.com/p/B9O0fWzgQ11

Πρόσφατα, λοιπόν πήρε θέση για όσα συμβαίνουν με τον κορωνοϊό δίνοντας μια συνέντευξη στο online περιοδικό, "Dazed". H ίδια κατηγόρησε την τεχνολογία και όχι την πανδημία του κορωνοϊού για την αποξένωση των ανθρώπων. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι οι άνθρωποι ήταν αποκομμένοι εδώ και πολύ καιρό και η αποστασιοποίηση δεν οφείλεται στην πανδημία του κορωνοϊού. Πρόσθεσε, ότι αυτού του είδους η απόσταση και το πόσο διαφορετικά οι άνθρωποι συνδέονται πλέον, ξεκίνησε ήδη πολύ πριν τον ιό, με την τεχνολογία.

https://instagram.com/p/BSebDwXDEnn

«Με όλα αυτά τα γραπτά μηνύματα, tweets, Instagrams, οι νέοι δεν μιλούν ο ένας στον άλλο. Όλα τα ραντεβού είναι online, μέσω υπολογιστών. Έχουν ήδη αποξενώσει τα ανθρώπινα όντα».

Η ανθρώπινη επικοινωνία είναι πολύ σημαντική για την ίδια που εφηύρε τη μέθοδο Αμπράμοβιτς, δηλαδή σειρά ασκήσεων και βιωματική εμπειρία για τον θεατή. Η μέθοδος ενσωματώνει ασκήσεις που εστιάζουν στην αναπνοή, την κίνηση, την ακινησία και τη συγκέντρωση, στις οποίες το κοινό διαδραματίζει βασικό ρόλο.

https://instagram.com/p/BNc1uzXgncK

«Όταν δημιούργησα τη μέθοδο Αμπράμοβιτς, σκεφτόμουν ιδιαίτερα πόσο σημαντική είναι η ανθρώπινη επαφή - το ανθρώπινο άγγιγμα», είπε. «Νομίζω ότι ο ιός τελικά θα τερματιστεί, όπως κάθε ιός στην ιστορία της ανθρωπότητας. Εάν απομακρυνθεί, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ξανά τα ίδια προβλήματα και λάθη; Ή μήπως ο ιός θα αλλάξει την αντίληψή μας; Ελπίζω πραγματικά ότι θα αλλάξει και θα κατανοήσουμε πόσο σημαντική είναι η φύση και η ανθρώπινη επαφή».